Το πεντάνευρο με τις εκπληκτικές επουλωτικές, τονωτικές και αποχρεμπτικές ιδιότητες - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2018

Το πεντάνευρο με τις εκπληκτικές επουλωτικές, τονωτικές και αποχρεμπτικές ιδιότητες




Το πεντάνευρο το λογχοειδές  είναι ένα χόρτο που θα δείτε πολύ συχνά στην Κρητική ύπαιθρο και ίσως να το προσπεράσετε ή να θεωρήσετε πως ανήκει στην κατηγορία των μη βρώσιμων.

Η αλήθεια είναι όμως ότι το  Plantago lanceolata, όπως είναι το επιστημονικό όνομα του, είναι ένα χόρτο με αρκετές ευεργετικές ιδιότητες για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Ανθίζει την άνοιξη και έχει πάρει το όνομά του από τις πέντε νευρώσεις των φύλλων του. Ως φυτό περιέχει συστατικά όπως καροτίνη, βιταμίνες C και Κ, γλυκοσίδια, πικρές ουσίες, και τανίνες, οργανικά οξέα, βλέννα, σαπωνίνες, ένζυμα, αλκαλοειδή και φυτοσίδια.

Εκτός από τις διουρητικές τους ιδιότητες, τα πεντάνευρα έχουν έντονες αντισηπτικές και επουλωτικές ιδιότητες και αυτό οφείλεται στα φυτοσίδια που περιέχουν.

Αν τσαλακώσουμε ένα φύλλο πεντάνευρου και βγάλουμε το χυμό του μπορούμε να τον χρησιμοποιήσουμε τοπικά σε δερματικούς ερεθισμούς και φουσκάλες από παπούτσι, τσιμπήματα εντόμων και τσουκνίδας, σε περιπτώσεις κνησμού,  πυρετού αλλά και ως επουλωτικό για κοψίματα, ελκώδεις πληγές, εγκαύματα, αιμορροΐδες ακόμη και σε κάλλους.


Τα φύλλα του πεντάνευρο έχουν επίσης μαλακτικές, αντιφλεγμονικές, αποφρακτικές, καθαρτικές και δροσιστικές ιδιότητες.

Η αουκουμπίνη, που περιέχουν, είναι υπεύθυνη για την αποβολή του ουρικού οξέως από τα νεφρά.

Εκτός από τα φύλλα οι ρίζες του πεντάνευρο περιέχουν πολυσάκχαρα, ινσουλίνη, λευκώματα που εύκολα μετατρέπονται σε γλυκόζη, αιθέρια έλαια, βιταμίνη C.

Επιστημονικά έχει επιβεβαιωθεί ότι ο χυμός του πεντάνευρου βοηθά σε γαστρίτιδα, σε έλκος στο στομάχι, σε δυσπεψίες, τακτοποιεί την οξύτητα του στομαχιού και βοηθά σε ελκώδεις κολίτιδες.

Για θεραπευτικούς σκοπούς υπάρχει και φυτικό φάρμακο για προβλήματα στομαχιού και κολίτιδας από χυμό πεντάνευρου.

 Ο χυμός του πεντάνευρου είναι γενικά τονωτικός για τον οργανισμό, γιατί τονώνει την όρεξη, την αντοχή για δουλειά, βοηθά στην αύξηση της αιμοσφαιρίνης και του βάρους.

Σε μικρή ποσότητα μπορεί να συνδυαστεί με χυμό μήλου, καρότου και άλλα λαχανικά ή φρούτα.

Το πεντάνευρο είναι αντικαταρροϊκό και αποχρεμπτικό, δηλαδή ωφέλιμο σε παθήσεις του αναπνευστικού (βήχα, κοκίτη, βρογχικό άσθμα, βρογχίτιδα, φυματίωση, αναπνευστική καταρροή). Είναι ωφέλιμο σε παθήσεις του ήπατος, των νεφρών και της ουροδόχου κύστης, αλλά και την αιμορραγία του ουροποιητικού συστήματος. Είναι στυπτικό και χρήσιμο στη διάρροια, δυσκοιλιότητα, κυστίτιδα, γαστρίτιδα, κολίτιδα, τα πεπτικά έλκη, τη δυσεντερία, το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου.

Στην κουζίνα μας μπορεί να χρησιμοποιηθεί φρέσκο σε σαλάτες με διάφορα άλλα λαχανικά, σε σούπες, σε ομελέτες, βραστό με διάφορα άλλα άγρια και καλλιεργημένα λαχανικά.


(Με πληροφορίες από alekati)

Σελίδες