Ο ΄Ατλαντας, Κωνσταντίνος, στο κέντρο του Ηρακλείου - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2018

Ο ΄Ατλαντας, Κωνσταντίνος, στο κέντρο του Ηρακλείου



Τον συνάντησα έξω από τη Λότζια, στο κέντρο του Ηρακλείου, να «σηκώνει» στους ώμους του το βάρος όλου του κόσμου.

Όπως διάβασα στο ενημερωτικό, που είχε μπροστά του, τον λένε Κωνσταντίνο, και γυρίζει όλο τον κόσμο βάφοντας τον εαυτό του στο χρώμα του χρυσού και σηκώνοντας μια κατασκευή που μοιάζει με τον ουράνιο θόλο ώστε να παραπέμπει στο μυθικό Άτλαντα.

Θέλει, όπως λέει, με αυτή τη μεταμφίεση και την εμφάνιση του σε σημεία με μεγάλη κίνηση, ανα τον κόσμο, ως ανθρώπινο άγαλμα, να γνωρίσουν και οι άλλοι λαοί τον ελληνικό μύθο του Άτλαντα. Τα δημοσιεύματα με φωτογραφίες του από διάφορες χώρες, που έχει επίσηε μπροστά του, επιβεβαιώνουν του λόγου του το αληθές.


Εικόνες σαν τη δική του, κι ακόμα πιο περίτεχνες, μπορεί να δει δεκάδες κανείς αν περπατήσει στη φημισμένη La Rabla της Βαρκελώνης. 

Εδώ, στο Ηράκλειο, άντε το πολύ κανείς αλλοδαπός να φορέσει ένα λευκό σεντόνι και βαφτεί με άσπρη μπογιά και να απαιτήσει από τους περαστικούς χρήματα.

Όμως τα ανθρώπινα αγάλματα, όταν γίνονται σωστά και μελετημένα, είναι τέχνη που θέλουμε να βλέπουμε γιατί σπάνε τη μονοτονία στα κέντρα πολύβουων πόλεων και μας ταξιδεύουν.

Για την ιστορία να πούμε πως ο Άτλαντας είχε τιμωρηθεί από το Δία γιατί αντιτάχθηκε σ εκείνον και συμμάχησε με τους γιούς των Τιτάνων. Η τιμωρία του ήταν να βυθιστεί στα τάρταρα κι εκει να σηκώνει για όλη του τη ζωή τον ουράνιο θόλο.



Σελίδες