Τρείς νέοι ιστορικοί μιλούν στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης για τον Ά Παγκόσμιο Πόλεμο - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τετάρτη, 7 Νοεμβρίου 2018

Τρείς νέοι ιστορικοί μιλούν στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης για τον Ά Παγκόσμιο Πόλεμο
 Oμιλία με γενικό τίτλο «Ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος μέσα από τον τοπικό Τύπο της εποχής», θα γίνει το Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2018, στις 11:30 το πρωί  στο αμφιθέατρο Γιάννη Περτσελάκη του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης.

Πρόκειται για τη συνέχεια του αφιερώματος της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο στο οποίο αυτή τη φορά οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν μια συλλογική ομιλία μιας ομάδας νέων ιστορικών ερευνητών, που απαρτίζεται από τους Μαρία Καλογεράκη, Δημήτρη Κυπριωτάκη, Μάρκο Μαστρογιαννάκη, επιστημονικούς συνεργάτες του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης.


 Στο πρώτο σκέλος της ομιλίας ο Μάρκος Μαστρογιαννάκης, θα παρουσιάσει τα γεγονότα του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου όπως αυτά δημοσιεύονται στον τοπικό Τύπο της εποχής, με αναφορά στις πολιτικές ζυμώσεις που προκάλεσαν στην πόλη του Ηρακλείου αλλά και στο ζήτημα των επιστρατεύσεων και των μεταβολών στην οργάνωση των τοπικών στρατιωτικών μονάδων.

Στη συνέχεια, ο Δημήτρης Κυπριωτάκης, θα αναφερθεί στον τρόπο με τον οποίο ο πόλεμος επηρέασε τις βασικές δομές και λειτουργίες της τοπικής οικονομίας, δίνοντας βάρος όχι μόνο στο εξαγωγικό και εισαγωγικό εμπόριο αλλά και στη διαμόρφωση της τοπικής παραγωγής (ελλείψεις, προβλήματα, αντιπαραθέσεις).

Η ομιλία θα ολοκληρωθεί με την εισήγηση της Μαρίας Καλογεράκη, η οποία θα αναφερθεί στη δημόσια υγεία και στη νοσοκομειακή περίθαλψη στην πόλη κατά την εξεταζόμενη περίοδο. Έμφαση θα δοθεί στις ασθένειες που απείλησαν την τοπική κοινωνία –σε συνάρτηση με τις ιδιαίτερες συνθήκες που διαμόρφωσε ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος– και στα μέτρα που λήφθηκαν για την αντιμετώπισή τους.

Η είσοδος στην ομιλία θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Το αφιέρωμα να θυμίσουμε θα συνεχιστεί το Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2018, ώρα 11.30΄. Η Λένα Κορμά, ιστορικός - επιστημονικό μέλος της Γαλλικής Σχολής Αθηνών, θα μιλήσει για ένα διαφορετικό (θανάσιμο) εχθρό στο Μακεδονικό Μέτωπο: τις ασθένειες, τις ιδιαιτερότητες και την πολιτική στην Στρατιά της Ανατολής, 1915-1918

Σελίδες