Ο όμορφος ναός της Κοιμήσεως και της Σύναξης των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ στο Γεράκι - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2018

Ο όμορφος ναός της Κοιμήσεως και της Σύναξης των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ στο Γεράκι




Στον ορεινό και αγροτικό οικισμό του Γερακίου, που απλώνεται στους δυτικούς πρόποδες του βουνού Σαρακηνό, στο δήμο Μινώα Πεδιάδος, βρίσκεται ένας πολύ ιδιαίτερος και όμορφος δίκλιτος ναός.

Της Ελένης Βασιλάκη

Το ένα κλίτος του χρονολογείται από την Ενετοκρατία, κάπου στο 1340, και είναι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου ενώ το δεύτερο, που προστέθηκε το 1879, είναι αφιερωμένο στη Σύναξη των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ.

Το αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου κλίτος
Η αρχιτεκτονική (σταυρεπίστεγος)  αλλά και το πλούσιο εσωτερικό του ναού εντυπωσιάζουν. Στο κλίτος που είναι αφιερωμένο στην Παναγία διατηρούνται μάλιστα και τοιχογραφίες, ταλαιπωρημένες ωστόσο από το χρόνο.

Τα ξυλόγλυπτα τέμπλα και στα δύο κλίτη είναι ξεχωριστά όπως και οι εικόνες που φέρουν, με κυρίαρχο χρώμα το χρυσό και μορφές καλά δουλεμένες από τον αγιογράφο που τις φιλοτέχνησε.

Το καμπαναριό του ναού κατασκευασμένο το 1925 έχει επισκευασθεί με προσοχή ώστε να μην αλλοιωθεί η όψη του.

Λεπτομέρειες από το ξυλόγλυπτο τέμπλο στο κλίτος της Σύναξης των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ

Ο εφημέριος του Γερακίου πατήρ Μανώλης Ψυλλάκης με πολύ αγάπη έχει φροντίσει αυτόν το ναό αλλά και τους υπόλοιπους του χωριού, που ξεχωρίζουν για την τάξη και την καθαριότητα τους, με έμφαση ακόμα και στην τελευταία λεπτομέρεια, πράγμα που παρατηρεί αμέσως όποιος τους επισκεφθεί για να προσκυνήσει τη χάρη τους.


(ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ αυστηρά η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος σε οποιοδήποτε site, χωρίς προηγούμενη άδεια της κατόχου του Ελένης Βασιλάκη, Νόμος 4481/2017 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα)


Η Δέηση, εικόνα του 15ου αιώνα προερχόμενη από το ναό των Ταξιαρχών στο Γεράκι. Εκτίθεται στο Μουσείου Χριστιανικής Τέχνης Αγίας Αικατερίνης Σιναϊτών 






Τμήμα του τέμπλου στην Κοίμηση της Θεοτόκου














Η είσοδος του ναού στο παλαιότερο κλίτος του









Σελίδες