Ο ναός του Αγίου Κωνσταντίνου στην Παναγιά με τη διαπερασμένη με τουρκικές σφαίρες εικόνα του Ιησού - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2018

Ο ναός του Αγίου Κωνσταντίνου στην Παναγιά με τη διαπερασμένη με τουρκικές σφαίρες εικόνα του Ιησού



Μπορεί να δείχνει καινούργιος, μετά την ανακαίνιση του, όμως ο ναός του Αγίου Κωνσταντίνου στον οικισμό της Παναγιάς του δήμου Μινώα Πεδιάδος, χρονολογείται κατά την υστεροενετική περίοδο, δηλαδή μετά το 1450.

Είναι ένας μικρό μονόχωρος ναός, στο κέντρο του χωριού, απέναντι από την διατηρημένη φάμπρικα η οποία μάλιστα φιλοξενεί και το καμπαναριό του.

Το εσωτερικό του ναού λιτό, χωρίς τοιχογραφίες, και άλλα αντικείμενα, εξάλλου το μέγεθος του δεν επιτρέπει πολλά πράγματα.


Στο εξίσου απλό, μικρό, τέμπλο του ξεχωρίζει ωστόσο και μαγνητίζει το βλέμμα μια εικόνα του Χριστού. Τόσο η μορφή του όσο και τα σημάδια από τις σφαίρες, που θέλει η παράδοση να έριξαν οι Τούρκοι πάνω στην εικόνα και ειδικότερα στο πρόσωπο του Ιησού, δεν περνούν απαρατήρητα. 

Ο ναός, όπως ενημερώνει τον επισκέπτη μια πινακίδα δίπλα στην πόρτα του, ανακαινίστηκε το 2015 με χρήματα που διέθεσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παναγιάς. Να σημειώσουμε πως το χωριό αυτό διαθέτει τεράστιο πλούτο ναών από Ενετοκρατίας και εντεύθεν.

(ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ αυστηρά η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος σε οποιοδήποτε site, χωρίς προηγούμενη άδεια της κατόχου του Ελένης Βασιλάκη, Νόμος 4481/2017 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα)











Σελίδες