Δεν είναι ούτε ελιά ούτε πρίνος αλλά το λιόπρινο ή αλλιώς η φιλλυρέα - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2018

Δεν είναι ούτε ελιά ούτε πρίνος αλλά το λιόπρινο ή αλλιώς η φιλλυρέα


Στις περισσότερες περιοχές της Κρήτης αποκαλείται λιόπρινο αλλά δεν έχει σχέση ούτε με την ελιά ούτε με τα πρινάρια, όπως ίσως υπονοεί το όνομα του. 

Πρόκειται για έναν αειθαλή θάμνο ή μικρό δένδρο με μικρά πράσινα φύλλα και μαύρους σφαιρικούς καρπούς που από μακριά μοιάζουν με ελιές ή μύρτιλλα.


Θα δείτε το λιόπρινο σε ξηρά και άγονα εδάφη, κυρίως σε ηλιόλουστες και προστατευμένες από τους πολύ δυνατούς παγετούς περιοχές.

Ανήκει στην οικογένεια των Ελαιιδών, η οποία περιλαμβάνει περίπου 6 είδη, με το λιόπρινο, που εμείς κυρίως γνωρίζουμε στην Κρήτη, να έχει την επιστημονική ονομασία  Φιλλυρέα η πλατύφυλλος (Phillyrea latifolia).

Αναφορά σε αυτό το είδος ως Φιλλυρέα έχουμε από το Διοσκουρίδη ενώ με το ίδιο όνομα αλλά με ένα λάμδα το βλέπουμε και στο Θεόφραστο.

Οι φωτογραφίες που παραθέτουμε είναι από την περιοχή του Κρυονερίου Μυλοποτάμου και συγκεκριμένα από το χώρο όπου έχουν ξεκινήσει, αλλά δεν έχουν ολοκληρωθεί, ανασκαφές αποκαλύπτοντας κτίσμα της μεσομινωϊκής περιόδου.

Στη θαμνοειδή μορφή της η φιλλυρέα χρησιμοποιείται ως καλλωπιστικό και ως φράκτης 





Σελίδες