Ο ερειπωμένος ναός του Εσταυρωμένου στο Αλάγνι-Κτισμένος στα τέλη της Ενετοκρατίας δίπλα σε φρούριο - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2018

Ο ερειπωμένος ναός του Εσταυρωμένου στο Αλάγνι-Κτισμένος στα τέλη της Ενετοκρατίας δίπλα σε φρούριο


Μοιάζει να έχει συμβιβαστεί με τη μοναξιά του, άλλωστε κατά το παρελθόν φέρεται να χόρτασε από την ανθρώπινη παρουσία.

Ο ερειπωμένος ναός του Εσταυρωμένου βρίσκεται στην περιφέρεια του Αλαγνίου, σε απόσταση από το χωριό και τα τελευταία σπίτια του.

Της Ελένης Βασιλάκη

Κτισμένος μετά τα μέσα του 16ου αιώνα με αρχές του 17ου, στα τέλη της Ενετοκρατίας στην Κρήτη, δυστυχώς με την πάροδο των ετών ερήμωσε και σταδιακά ένα μεγάλο μέρος του κατέρρευσε.

Ότι σώζεται σήμερα οφείλεται στις προσπάθειες των κατοίκων του Αλαγνίου και ειδικότερα του Πολιτιστικού Συλλόγου, που φοβούμενος πως τα κοπάδια των προβάτων θα τον αποτελειώσουν, σκαρφαλώνοντας στα ερείπια του, προχώρησε σε περίφραξη του κτίσματος του το 2015.

Μάλιστα τότε καθαρίστηκε ο χώρος εσωτερικά και εξωτερικά και  ένα χρόνο αργότερα πραγματοποιήθηκε κανονικά λειτουργία στη γιορτή του, στις 14 Σεπτεμβρίου. Επιθυμία των κατοίκων του Αλαγνίου είναι στο άμεσο μέλλον να τον δουν αναστυλωμένο για να μπορούν να τον λειτουργούν κανονικά κάθε χρόνο και να τιμούν εκείνη την ημέρα την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού και μαζί με αυτήν και το παρελθόν του τόπου τους.

Στο εσωτερικό του ναού πάντως δεν υπάρχουν τοιχογραφίες ενώ ξεχωρίζει το κτητορικό αρκοσόλιο (ταφικό μνημείο) στη βόρεια πλευρά του.

Παραπεταμένα εδώ κι εκεί παλιά καντηλάκια και θυμιατά μαρτυρούν πως κάποιοι πιστοί εξακολουθούσαν να βλέπουν στα ερείπια του ναού ένα χώρο λατρευτικό, αρνούμενοι να αποδεχθούν την εγκατάλειψη του.

Σε μικρή απόσταση από το ιερό του Εσταυρωμένου βρίσκονται κι άλλα ερείπια. Κάποιοι μιλούν ίσως για μοναστήρι που λειτουργούσε εκεί όμως τόσο η θέση του όσο και το σχήμα και μέγεθος του κτίσματος δεν αποκλείουν τελικά να ήταν ένα φρούριο.

Ο λαογράφος Γιώργος Σταματάκης που έχει επισκεφθεί κι έχει ασχοληθεί με τον εν λόγω ναό και το παρακείμενο κτίσμα του θεωρεί πιθανότερο το ενδεχόμενο να υπήρχε εκεί ένα φρούριο και μάλιστα σε άμεση οπτική επικοινωνία με εκείνο του Πατσιδέρου.

Η θέα σχεδόν προς όλες τις κατευθύνσεις είναι απρόσκοπτη και η δυνατότητα επίβλεψης απεριόριστη. Μάλιστα στα βορειοανατολικά ξεχωρίζει πάνω σε άλλο ύψωμα το εγκαταλελειμμένο μεσαιωνικό χωριό Ρούμα.  

(ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ αυστηρά η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος σε οποιοδήποτε site, χωρίς προηγούμενη άδεια της κατόχου του Ελένης Βασιλάκη, Νόμος 4481/2017 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα)












Τμήμα τείχους από το παρακείμενο φρούριο


Σελίδες