Οι Μυθοκρουσμένοι σε Πανασό και Γέργερη με εξερευνητική διάθεση και δώρα ανά χείρας - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2018

Οι Μυθοκρουσμένοι σε Πανασό και Γέργερη με εξερευνητική διάθεση και δώρα ανά χείρας



Ένα σημαντικό δώρο που εφόσον αξιοποιηθεί θα ανοίξει δρόμους για την ήπια τουριστική ανάπτυξη του όμορφου και γεμάτου ιστορία οικισμού του Πανασού προσέφεραν στους κατοίκους του τα μέλη της ομάδας των Μυθοκρουσμένων.

Η περιβαλλοντική ομάδα του Εσπερινού Γυμνασίου Ηρακλείου "Μυθοκρουσμένοι" έχει για φέτος "υιοθετήσει", μετά από προτροπή της συμβούλου, υπεύθυνης παιδαγωγικών θεμάτων του Εσπερινού Γυμνασίου, Ελένης Πουλά, τον οικισμό του Πανασού με στόχο την ανάδειξη των φυσικών-περιβαλλοντικών πλεονεκτημάτων της περιοχής του.

Η "υιοθεσία" αυτή δεν έγινε τυχαία μια και ο Πανασός έχει την ιδιαιτερότητα του να παρουσιάζει όλη την εξέλιξη της Κρήτης γεωλογικά, διατηρώντας παράλληλα στοιχεία του νεολιθικού μινωικού,  ενετικού  και μετέπειτα παρελθόντος του νησιού, μέσα από λαξεύσεις, μνημεία, κ.α

Η μελέτη του ΙΓΜΕ παραδίδεται από το Στέλιο Μανωλιούδη στον Μανόλη Δαμιανάκη
Ανάμεσα στο μεγάλο πλούτο των όσων δώρισε η φύση σε αυτόν τον οικισμό είναι και 4 πηγές υδροθειούχες, άρα ιαματικές. Σχετικές μετρήσεις του ΙΓΜΕ απέδειξαν την αξία του νερού αυτών των πηγών εκ των οποίων η μεγαλύτερη, ευτυχώς, γλύτωσε από τα έργα διάνοιξης δρόμου που γίνονται στην περιοχή και ως εκ τούτου μπορεί να αξιοποιηθεί. 

Το δώρο των Μυθοκρουσμένων προς το χωριό δεν ήταν άλλο από τη συγκεκριμένη μελέτη του ΙΓΜΕ που μπορεί να αποτελέσει τη βάση για τη δημιουργία στον Πανασό υδροθεραπευτικού κέντρου.

Όπως εξήγησε ο γεωλόγος και καθηγητής του Εσπερινού Γυμνασίου Στέλιος Μανωλιούδης, ο γύψος που υπάρχει στον Πανασό περιέχει θεϊκό ασβέστιο και εμπλουτίζει το νερό, που τον διαπερνά, με τα ευεργετικά στοιχεία του. 

Το νερό της υπάρχουσας πηγής, στην τελική του εκροή, έχει θερμοκρασία περίπου 15 βαθμούς Κελσίου και μπορεί να αξιοποιηθεί, με βάση τις μετρήσεις που έγιναν, για 400 λουτρά θεραπευτικά την ημέρα. Χώρος διαθέσιμος υπάρχει, μια και είναι εγκαταλελειμμένο το παλιό σχολείο του Πανασού, οπότε απομένει να γίνει μια οικονομοτεχνική μελέτη και το έργο να δρομολογηθεί.

Η παράδοση της μελέτης έγινε το απόγευμα της Κυριακής, μετά από εκδρομή των Μυθοκρουσμένων, συνοδεία των εκπαιδευτικών μελών του Στέλιου Μανωλιούδη, Ελένης Μπεζιρτζόγλου και Μανόλη Αφραθιανάκη, σε μερικά από τα σημεία ενδιαφέροντος του Πανασού, αρχής γενομένης από τη μνημειακή ελιά του, ηλικίας περίπου 3000 χρόνων.

Οι Μυθοκρουσμένοι επισκέφθηκαν την ελιά και έμαθαν για την ιστορία της αλλά και για τα νεολιθικά και μινωικά ευρήματα του Πανασού, που επίσης μπορούν να αναδειχθούν μαζί με τον γεωλογικό του πλούτο, μέσα από μονοπάτια που θα χαραχθούν.

Ακολούθησε επίσκεψη στο όμορφο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Γέργερης, το οποίο περιηγήθηκαν θαυμάζοντας από κοντά χαρακτηριστικά είδη της χλωρίδας και της πανίδας της περιοχής και μαθαίνοντας για την ενδιαφέρουσα γεωλογία της.

Το μουσείο αυτό, που βρίσκεται σε εγκατάσταση δίπλα στη σχολική μονάδα της Γέργερης, λειτουργεί ως καταλύτης για την εκπαίδευση των μαθητών του χωριού αλλά και των κατοίκων του.

Μικρή ξενάγηση σε πηγές της Γέργερης αλλά και στο Υπαίθριο Μουσείο Ελιάς ακολούθησε από το μέλος του Συλλόγου Βαρελοφρόνων Κώστα Χατζημηνά έτσι ώστε τα μέλη των Μυθοκρουσμένων να αποκτήσουν συνολική εικόνα για όσα ενδιαφέροντα μπορεί να δει όποιος επισκέπτεται αυτή την περιοχή.

Επιστροφή στη συνέχεια και πάλι στον Πανασό όπου αυτή τη φορά η επίσκεψη επικεντρώθηκε στο βραχώδες περιβάλλον του οικισμού, σε αρχαίες λαξεύσεις, κυρίως για λατόμευση πέτρας αλλά και ενδεχομένως για τελετουργικές πρακτικές ή και αγροτικές εργασίες , όπως έκθλιψη ελαιοκάρπου ή και παραγωγή ελαίου με βάση τα αρωματικά φυτά του τόπου.

Η εκδρομή ολοκληρώθηκε με την παράδοση της μελέτης του ΙΓΜΕ στον Πολιτιστικό Σύλλογο και στους δραστήριους αδελφούς Δαμιανάκη, που με κάθε τρόπο προσπαθούν εδώ και χρόνια να αναδείξουν το πλούσιο σε απολιθώματα και φαρμακευτικά φυτά χωριό τους. 

 Ελένη Βασιλάκη 

Ο γύψος αφθονεί στον Πανασό και είναι αιτία για το ιαματικό νερό των πηγών του

Στη μνημειακή ελιά του Πανασού

Εικόνες από την Περιήγηση στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Γέργερης



Μνημείο για τους Κτηνοτρόφους της Γέργερης

Μια καλοσυνάτη κάτοικος της Γέργερης τράταρε τους ξένους που είδε να περνούν έξω από το σπίτι της

Στο υπαίθριο μουσείο Ελιάς της Γέργερης 


Στα ορεινά του Πανασού με τους εντυπωσιακούς βράχους

Από μακριά σχηματισμός που μοιάζει με φάλαινα

Λάξευση που χρησιμοποιήθηκε κατά την αρχαιότητα ίσως για έκθλιψη καρπών ή παρασκευή αρωματικών ελαίων 



Φανερή σε αυτό το βράχο η λατόμευση πέτρας για τις οικοδομικές ανάγκες των αρχαίων κατοίκων της ευρύτερης περιοχής

Το ονόμασαν "Ντολάπι του Πέτρου", από τον αείμνηστο Πέτρο Φουκάκη που το ανακάλυψε στον Πανασό, άγνωστη όμως η χρήση του

Από κοντά το κεφάλι της πέτρινης "φάλαινας"


Σελίδες