Μια γιγαντιαία, πολυώροφη, σφηκοφωλιά βρέθηκε κάτω από το χώμα στο Μαλάκι Ρεθύμνου - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2018

Μια γιγαντιαία, πολυώροφη, σφηκοφωλιά βρέθηκε κάτω από το χώμα στο Μαλάκι ΡεθύμνουΤο 2016 είχε γίνει viral το βίντεο του φυσιοδίφη Bob Brown, στη Νέα Ζηλανδία, που τον έδειχνε να σκάβει, φορώντας ειδική στολή, και να βγάζει από το χώμα μια πολυώροφη σφηκοφωλιά ενώ τον περιτριγύριζαν εκατοντάδες σφήκες.

Της Ελένης Βασιλάκη

Κάτι ανάλογο έκανε κι ένας δικός μας, εδώ στην Κρήτη, χωρίς δυστυχώς να το αποτυπώσει σε βίντεο, βγάζοντας από το χώμα μια ακόμα μεγαλύτερη σε μήκος σφηκοφωλιά.

Πρόκειται για το Μάρκο Βαγιωνάκη, τον πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Μαλακίων στο Ρέθυμνο, ο οποίος μας έδειξε το τρομερό αυτό εύρημα το οποίο φυλάσσει στο πατρικό του στο Κάτω Μαλάκι.


Η αλήθεια είναι πως ποτέ δεν είχαμε δει κάτι ανάλογο μια και ο πιο συνηθισμένος τύπος φωλιάς σφήκας που συναντάμε είναι οι μικρές εξωτερικές, που επιλέγουν τα συγκεκριμένα έντομα να κτίσουν κάτω από μπαλκόνια, ξύλινες επιφάνειες κ.α

Οι υπόγειες όμως σφηκοφωλιές είναι σαφώς πιο ευμεγέθεις, φιλοξενούν εξαιρετικά μεγάλους πληθυσμούς και κυρίως, κι αυτό είναι το σημαντικό, δεν εντοπίζονται εύκολα.

Ο κ Βαγιωνάκης ωστόσο φάνηκε πολύ παρατηρητικός και μια μέρα είδε σφήκες να πετούν χαμηλά και να χάνονται στο έδαφος. Παρατήρησε για ώρα τη συμπεριφορά τους και τότε κατάλαβε πως κάτω από το χώμα είχαν φωλιά.


Για να μην κινδυνεύσει, επειδή αυτά τα έντομα είναι επικίνδυνα και πολύ περισσότερο όταν πλησιάζεις τη φωλιά τους, κατάφερε να τις εξολοθρεύσει. Εξάλλου η παρουσία τους σε αγροτική κτηνοτροφική περιοχή, όπως το Μαλάκι, είναι, όπως και να το κάνουμε, ρίσκο και για τα ζώα και για τον άνθρωπο.

Στη συνέχεια έσκαψε και ανέσυρε την πολυώροφη σφηκοφωλιά που βλέπετε στις φωτογραφίες μας.

Μασούν το ξύλο φτιάχνουν πολτό και με αυτόν τις φωλιές τους

Αυτό που αξίζει να επισημάνουμε είναι πως οι φωλιές που φτιάχνουν οι σφήκες στην πραγματικότητα έχουν ως πρώτη ύλη το ξύλο. 

Οι εργάτριες τους μασούν ξύλα, με το σάλιο τους δημιουργούν ένα πολτό, σαν λεπτό χαρτί, και με αυτό φτιάχνουν τις φωλιές τους δημιουργώντας εξάγωνες κυψέλες. Οι κυψέλες ενώνονται σε οριζόντιες στρώσεις κι έτσι προκύπτουν αυτά τα κτίσματα.


Για την ιστορία να πούμε πως τόσο η  κατασκευή της φωλιάς όσο και η  συλλογή τροφής και η ανατροφή των νέων σφηκών γίνεται από τις εργάτριες. Αυτές είναι στείρα θηλυκά. Υπάρχουν και θηλυκά γόνιμα που μαζί με τη βασίλισσα και τον αρσενικό πληθυσμό δημιουργούν τις κοινωνίες των σφηκών, οι οποίες μπορούν να αριθμούν χιλιάδες μέλη.

Σελίδες