Με αυτό το φυτό παραγέμιζαν, κατά το παρελθόν, τα στρώματα σε χωριά της Κρήτης - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2018

Με αυτό το φυτό παραγέμιζαν, κατά το παρελθόν, τα στρώματα σε χωριά της Κρήτης




Μπορείτε να φανταστείτε πως με αυτό το φυτό παραγέμιζαν τα στρώματα κατά το παρελθόν; Κι όμως αυτό είχαν αυτό χρησιμοποιούσαν οι φτωχοί κάτοικοι σε χωριά της Κρήτης, κι ας μην ήταν τόσο μαλακό όσο το βαμβάκι κι άλλα υλικά που αργότερα ανακαλύφθηκαν.

Της Ελένης Βασιλάκη

Στο χωριό μου το λένε ανευρίδα και σε παλιούς, δύσκολους, καιρούς, τότε που η πολυτέλεια και η άνεση ήταν λέξεις άγνωστες, το χρησιμοποιούσαν αποκλειστικά και μόνο για να γεμίζουν τα στρώματα τους.

Παρότι δεν είναι ένα μαλακό χόρτο είχε ευρεία χρήση για το γέμισμα στρωμάτων καθώς ήταν πολύ ανθεκτικό. 

Το έκοβαν με τσαπράζια, γιατί δεν είναι εύκολο το κόψιμο του απλά τραβώντας το, και αφού το άφηναν να ξεραθεί το χρησιμοποιούσαν σε μεγάλες ποσότητες για τα στρώματα τους.

Όπως μου περιέγραψε άτομο που μεγάλωσε ξαπλώνοντας τα βράδια σε τέτοιο στρώμα, στην αρχή ήταν παραφουσκωμένο και σχετικά άνετο μετά, με το βάρος του σώματος, ο όγκος του μειώνονταν και τότε άρχιζε η ταλαιπωρία στον ύπνο.


Μάλιστα μου περιέγραψε κι ένα ευτράπελο περιστατικό όταν, παιδάκι ακόμα, ένα βράδυ του έφυγαν τα ούρα ενώ ήταν ξαπλωμένο στο στρώμα με την ανευρίδα. Επειδή αυτό το υλικό δεν απορροφούσε τα υγρά άρχισαν να τρέχουν στο πάτωμα κάνοντας θόρυβο, λες κι έσταζε το ταβάνι. Ο πατέρας του σηκώθηκε έντρομος φοβούμενος πως έξω έβρεχε και είχε αρχίσει να μπάζει νερό από τη στέγη για να διαπιστώσει τελικά πως η «εισροή υδάτων» ήταν άλλου είδους.

Για τα μαξιλάρια ευτυχώς χρησιμοποιούσαν το λεγόμενο πλουμί (Κρητικός έβενος) ενώ υπήρχαν και κάποιοι που έκαναν τον κόπο να μαζέψουν τόσο πολύ ώστε να γεμίσουν με αυτό και τα στρώματα τους, ωστόσο η πλειοψηφία χρησιμοποιούσε την ανευρίδα που μαζεύονταν με μεγαλύτερη ευκολία και υπήρχε σε μεγάλες ποσότητες στα χωριά.


(ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ αυστηρά η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος σε οποιοδήποτε site, χωρίς προηγούμενη άδεια της κατόχου του Ελένης Βασιλάκη, Νόμος 4481/2017 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα)

Σελίδες