Νοέμβριος, ο βροχάρης μήνας που "αντρειεύει" το κρύο - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr
 
[style="border: 2px solid; border-color: rgb(55, 62, 89); border-radius: 5px;"] Διαφήμιση Νο 2ος Χωρος Διαφημισης Sat Alarm
ad banner
Διαφήμιση Νο 2ος
 
Διαφήμιση Νο 1ος Χωρος Διαφημισης to pagoto
to pagoto kritis
Διαφήμιση Νο 2ος

Πέμπτη, 1 Νοεμβρίου 2018

Νοέμβριος, ο βροχάρης μήνας που "αντρειεύει" το κρύο


Ο Νοέμβριος πήρε το όνομα του από το λατινικό novem, δηλαδή το 9, γιατί ήταν ο ένατος μήνας του ρωμαϊκού ημερολογίου. Είναι ο μήνας που, υπό φυσιολογικές συνθήκες, μας εισάγει σιγά σιγά στο χειμώνα.

Οι Ρωμαίοι είχαν αφιερώσει αυτό το μήνα στον Ποσειδώνα και γιόρταζαν τα Ποσειδώνια.

Για τους αρχαίους Έλληνες, ο Νοέμβριος ήταν ωστόσο ο 5ος μήνας και ονομαζόταν «Μαιμακτηρίων».

Το όνομα αυτό προέρχεται από ένα εκ των προσωνυμίων του Θεού Δία εκείνο του «Μαιμάκτη», δηλαδή του θυελλώδη.

Ο κόσμος τότε φοβόταν το μένος του Δία και οργάνωνε γιορτή για να τον εξευμενίσει και να εξασφαλίσει καλές καιρικές συνθήκες.

Ο αστερισμός της Πλειάδας, δηλαδή της Πούλιας, είναι αυτός που κυριαρχεί το Νοέμβριο. Η ανατολή της Πούλιας στα τέλη Μαΐου και η δύση της στα μέσα Νοεμβρίου σημαδεύουν αντίστοιχα την αρχή του καλοκαιριού και την αρχή του χειμώνα.

Ο Όμηρος, ο Ησίοδος και ο Πτολεμαίος αναφέρουν ότι η δύση του αστερισμού των Πλειάδων, περίπου στις 3 Νοεμβρίου, σηματοδοτούσαν την επιδείνωση του καιρού και το τέλος των θαλασσινών ταξιδιών, λόγω των ισχυρών ανέμων.

Ο λαός αποκαλεί το μήνα που ξεκινά, Βροχάρη, επειδή δίνει πολλές βροχές (ας το ελπίσουμε) ή Σποριά (Σποριάρη), αφού στη διάρκεια του γίνεται η σπορά των σιτηρών και οσπρίων . 

Βέβαια υπάρχουν και μέρη όπου τον λένε Μεσοσπορίτη γιατί βρίσκει τους αγρότες στο μέσο της σποράς.

Τη μεταβολή του καιρού, μέσα στο Νοέμβριο, μηνάει ο Άγιος Μηνάς που γιορτάζει στις 11, με το κρύο να δυναμώνει για τα καλά του Αγίου Φιλίππου, στις 14 Νοεμβρίου, ενώ  «αντρειεύει» του Αγίου Ανδρέα, στις 30 Νοεμβρίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σελίδες