Το σπήλιο τση Λάμιας στην Αξό.Ο αρκουδόμορφος βράχος και η χρήση του από την αρχαιότητα - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2018

Το σπήλιο τση Λάμιας στην Αξό.Ο αρκουδόμορφος βράχος και η χρήση του από την αρχαιότητα



Ο βράχος που μοιάζει με τεράστια αρκούδα δεσπόζει στο σπήλιο της Λάμιας στην Αξό Μυλοποτάμου.

Της Ελένης Βασιλάκη

Αν και στην πραγματικότητα μοιάζει περισσότερο με μια μεγάλη βραχοσκεπή, είναι τόσο εντυπωσιακό με τα πολύχρωμα πετρώματα του που εύκολα κατανοεί κανείς τη χρήση του από την αρχαιότητα.


Τση Λάμιας ο σπήλιος, όπως τον αναφέρει ο Paul Faure, βρίσκεται στη θέση Ρίζα, του βουνού Κορακιάς στην Αξό, μόλις 50 μέτρα από το δρόμο που οδηγεί στα Ζωνιανά.

Φτάνοντας εκεί εντυπωσιάζει η μεγάλου μεγέθους (τριάντα μέτρα) γκρί-πορτοκαλί αψίδα, που ουσιαστικά αποτελεί και την είσοδο στο σπήλιο, το οποίο μοιάζει να έχει τριγωνικό σχήμα και να μπαίνει περίπου 17 μέτρα μέσα στο βουνό, που στέκεται επιβλητικό πάνω του.

Το ύψος από το έδαφος ως την οροφή, που είναι μαυρισμένη αλλά χωρίς σταλακτιτικό διάκοσμο, φθάνει τα τέσσερα μέτρα.

Στο δάπεδο του σπήλιου της Λάμιας είναι διάσπαρτα μεγάλα βράχια πυριτούχου ασβεστόλιθου, με ένα ωστόσο να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα αφού διαγράφεται επάνω του, ξεκάθαρα, η μορφή μιας αρκούδας.

Πάνω σ' ένα πιο επίπεδο βράχο, εντός του σπήλιου, ξεχωρίζουν ακόμα χαραγμένα από την ελληνιστική περίοδο τα γράμματα ΠΕΙΘΑΓ (Πειθαγόρας). Ο Paul Faure μάλιστα εκτιμά πως κάπως έτσι γεννήθηκε η παράδοση που θέλει τον Πυθαγόρα να έχει χαράξει μια επιγραφή στο κοντινό Ιδαίο Άντρο.

Σκαρφαλώνοντας, σχεδόν οκτώ μέτρα, ψηλότερα πάνω στους βράχους, λίγο πιο δεξιά από την είσοδο του σπήλιου, υπάρχει ένα δεύτερο κοίλωμα κρυμμένο πίσω από ένα μεγάλο γκρίζο βράχο του οποίου ο θόλος είναι περίπου 2-2,5 μέτρα. Οι ντόπιοι διηγούνταν ιστορίες πως εκεί είχαν βρεθεί πολλά νομίσματα της ρωμαϊκής περιόδου.

Να σημειώσουμε πως το όνομα της Λάμιας αποτελεί ίσως παραφθορά του λάμες, γιατί κάποτε λέγεται πως βρέθηκαν εκεί μικρές λάμες χρυσού με ορφικές ή πυθαγόρειες επιγραφές για την καθοδήγηση της ψυχής στο βασίλειο των νεκρών.

Το σπήλιο είχε χρησιμοποιηθεί ως καταφύγιο για τα γυναικόπαιδα της Αξού το 1867, κατά το πέρασμα από την περιοχή των στρατευμάτων του Ρασίντ Πασά. 

Σήμερα ο χώρος του έχει μετατραπεί σε μαντρί για τα κατσίκια που βόσκουν στη γύρω περιοχή, αυτή εξάλλου είναι η τύχη των περισσότερων μη επισκέψιμων σπηλαίων της Κρήτης.

(ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ αυστηρά η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος σε οποιοδήποτε SITE, χωρίς προηγούμενη άδεια της κατόχου του Ελένης Βασιλάκη, Νόμος 4481/2017 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα)








Εντυπωσιακά τα χρώματα των βράχων μέσα και γύρω από το σπήλιο



Αρκετά μικρά και μεγαλύτερα κοιλώματα υπάρχουν ψηλότερα από της Λάμιας το Σπήλιο




Η θέα από ψηλά από το δεύτερο κοίλωμα


Η Διαδρομή προς το σπήλιο




   



Σελίδες