Οι εντυπωσιακές βραχογλυφές στη θέση Ζούρβα, μεταξύ Αίμονα και Λειβάδας στο Μυλοπόταμο - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2018

Οι εντυπωσιακές βραχογλυφές στη θέση Ζούρβα, μεταξύ Αίμονα και Λειβάδας στο Μυλοπόταμο


Ένα εντυπωσιακό σκηνικό αντικρίζει όποιος κινείται από την Αξό προς τον Αίμονα Μυλοποτάμου και ειδικότερα στο κομμάτι του δρόμου από Λειβάδα προς Αίμονα. 

Χωμένες ανάμεσα σε ελαιόδεντρα, σμιλεμένες εδώ και αιώνες από το νερό πάνω στους βράχους, είναι οι βραχογλυφές των φωτογραφιών του e-storieskritis.

Της Ελένης Βασιλάκη

Συνήθως οι βραχογλυφές απαντώνται σε βράχους με ύψος κι όχι σε σχεδόν επίπεδες επιφάνειες, όπως αυτή που σας παρουσιάζουμε. Ωστόσο αυτό δεν μειώνει το εντυπωσιακό ανάγλυφο τους.

Οι βραχογλυφές δημιουργούνται από τη χημική και μηχανική διάβρωση του πετρώματος μας λέει ο γεωλόγος και συγγραφέας Στέλιος Μανωλιούδης και προσθέτει πως η ηλικία τους διαφέρει ανάλογα με τις συνθήκες, το ph της βροχής, την ένταση της και άλλους παράγοντες που άλλοτε θέλουν εκατομμύρια χρόνια για να μας δώσουν αυτό το αποτέλεσμα κι άλλοτε λιγότερο χρόνο. 

Τέτοιος περίεργους σχηματισμούς θα δούμε σε πετρώματα ανθρακικά, κυρίως δολομίτες, αν και πάντα η σύσταση ενός πετρώματος δεν είναι η ίδια ώστε να προσφέρεται για τέτοιου είδους διάβρωση.

Αυτή την εποχή πάντως τους ωραίους αυτούς γκρίζους φυσικούς σχηματισμούς του Μυλοποτάμου στολίζουν τα ροζ κυκλάμινα δημιουργώντας ακόμα πιο ωραίες εικόνες 

































Σελίδες