Τα νόστιμα κουδούμαλα της ορεινής Κρήτης - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τετάρτη, 10 Οκτωβρίου 2018

Τα νόστιμα κουδούμαλα της ορεινής ΚρήτηςΔεν είναι από τα πλέον συνηθισμένα δέντρα που μπορεί να βρει κανείς στην Κρητική ύπαιθρο και είναι πολύ πιθανό να το μπερδέψει, ακόμα κι όταν το εντοπίσει, με την αγριαχλαδιά. 

Κάποια απ' αυτά τα δέντρα συνάντησα στον ορεινό Μυλοπόταμο και η γεύση του καρπού τους ήταν μια πραγματική έκπληξη.

Η κουδουμαλιά, για την οποία ο λόγος, είναι ένα δέντρο που μας δίνει, σε αντίθεση με την αγριαχλαδιά, νόστιμους μικρούς καρπούς, καθόλου στυφούς, των οποίων η γεύση δεν είναι ακριβώς αχλαδιού αφού φέρνει κάπως και σε μήλο, με ελαφρύ άρωμα.  Η επιστημονική ονομασία του είναι Crataegus azarolous var.aronia.

Στην Ελλάδα έχουμε  περίπου οκτώ αυτοφυή είδη του Κράταιγου, μεταξύ αυτών και ο Crataegus azarolous var.aronia γνωστός ως μουρτζιά, τρικουκιά, κωδωμηλιά, κουδουμαλιά .

Πρόκειται στην πραγματικότητα για θάμνο ο οποίος μπορεί να φθάσει σε μέγεθος ένα μικρό δέντρο, περί τα 7-8 μέτρα ύψος .

Είναι αγκαθωτός ενώ ο καρπός του μικρός, κίτρινος με τρία μικρά σπέρματα γι΄ αυτό και φέρει μεταξύ άλλων και την ονομασία τρικουκιά.Οι καρποί του ωριμάζουν το φθινόπωρο κι έχουν πολύ λίγη σάρκα, ενώ μπορούν να καταναλωθούν  ωμοί ή να αποτελέσουν πρώτη ύλη για μαρμελάδα.

Επίσης τα αρωματικά άνθη του συλλέγονται, ξηραίνονται σε σκιερό μέρος και χρησιμοποιούνται για την παρασκευή αφεψήματος.
Σελίδες