Η ιστορική Μονή Χαλέπας στο Μυλοπόταμο, όπως φαίνεται από ψηλά (βίντεο) - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2018

Η ιστορική Μονή Χαλέπας στο Μυλοπόταμο, όπως φαίνεται από ψηλά (βίντεο)



Μια όμορφη εναέρια λήψη με drone των χώρων του ιστορικού μοναστηριού του Σωτήρος Χριστού και της Γεννήσεως του στη Χαλέπα μας δίνει ο Μανόλης Χαμηλάκης στο βίντεο του.

Η Ιερά μονή της Χαλέπας, υψώνεται σε λόφο στον ανατολικό Μυλοπόταμο, κοντά στα Αγρίδια, το Κρυονέρι, τα Τσαχιανά, την Αξό και το Βενί.

Το κτίρια της με το νόμο 4684, έχουν κριθεί διατηρητέα κι ανάμεσα τους ξεχωρίζει ο δίκλιτος ναός της που πανηγυρίζει στις 6 Αυγούστου και την ημέρα των Χριστουγέννων. Μάλιστα το κλίτος που είναι αφιερωμένο στη Γέννηση του Ιησού είναι ίσως το μόνο που συναντάμε στην Κρήτη.

 Ο ναός βρίσκεται πίσω από το μισοτελειωμένο πετρόκτιστο κτίσμα που άρχισε να κατασκευάζεται το 1910 με σκοπό όταν ολοκληρωθεί να αντικαταστήσει τον παλιότερο και μικρότερο ναό, πράγμα που φυσικά δεν έγινε καθώς οι εργασίες σταμάτησαν το 1930 και δεν συνεχίστηκαν ποτέ.

Γύρω από το μοναστήρι σήμερα υπάρχουν, και βλέπετε στο σχετικό βίντεο, ερειπωμένοι στάβλοι, στέρνες αλλά και μια φάμπρικα με μυλόπετρα για την παραγωγή λαδιού.

Περισσότερα για τη Μονή Χαλέπας μπορείτε να διαβάσετε εδώ


Σελίδες