Βλαστοί αμπελιού τουρσί- μια γευστική παρασκευή που θα σας ενθουσιάσει - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2018

Βλαστοί αμπελιού τουρσί- μια γευστική παρασκευή που θα σας ενθουσιάσει



Οι νεαροί βλαστοί αμπελιού δεν είναι μόνο για να τους κόβεις και να τους πετάς ούτε για να τους δίνεις στα ζώα.

 Έχουν ξυνούτσικη αλλά ωραία γεύση κι αυτό τους κάνει έναν πρώτης τάξεως μεζέ. 

 Δεν υπάρχει παιδί που να έχει γεννηθεί σε χωριό ή ενήλικας ακόμα, που να μην έχει δοκιμάσει το τρυφερό τμήμα του βλαστού του αμπελιού απλά κόβοντας και καθαρίζοντας το ελαφρά από τυχόν ίνες του.

Οι βλαστοί ωστόσο δεν τρώγονται μόνο ωμοί, γίνονται και τουρσί και μάλιστα νοστιμότατο, το οποίο μπορεί να αντικαταστήσει την κάπαρη σε σαλάτες και όχι μόνο.

Η παρασκευή του είναι πολύ απλή και αξίζει τον κόπο κανείς, να δοκιμάσει να το φτιάξει όταν τα βλαστάρια του αμπελιού είναι στην πιο τρυφερή τους φάση.

Τα υλικά που θα χρειαστείτε είναι:

Μισό κιλό βλάσταρα χωρίς τα σκληρά τους μέρη
Περίπου μία κούπα νερό
Μια κουταλιά αλάτι
Μια κουταλιά ξύδι
2-3 σελίδες σκόρδο
Μισή κούπα λάδι

Αρχικά πρέπει να βράσετε για περίπου 10 λεπτά τους βλαστούς ώστε να μαλακώσουν. Μετά, αφού τους αφήσετε να στεγνώσουν λίγο και να κρυώσουν, τους βάζετε σε στρώματα σ' ένα μικρό βάζο, προσθέτοντας ανά στρώμα κι από μια σκελίδα σκόρδο.

Στη συνέχεια τοποθετείτε στο βάζο  το νερό, στο οποίο έχετε διαλύσει το αλάτι και προσθέσει το ξύδι, και έτσι το γεμίζετε  αφήνοντας περίπου ένα δάκτυλο για να συμπληρώσετε με  το λάδι έτσι ώστε να συντηρηθεί καλύτερα το τουρσί.

Κλείνετε το βάζο και το αφήνετε περίπου 20 μέρες έως ένα μήνα πριν το ανοίξετε για να καταναλώσετε το περιεχόμενο του

Σελίδες