Πληθώρα τεκτονικών συμβόλων στα μινωικά ανακτορικά συγκροτήματα - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2018

Πληθώρα τεκτονικών συμβόλων στα μινωικά ανακτορικά συγκροτήματα


Τα «τεκτονικά σημεία» είναι σύμβολα, χαραγμένα σε λίθους που χρησιμοποιήθηκαν για τη δόμηση μεγάλων αρχιτεκτονικών κατασκευών, όπως των μινωικών ανακτόρων, αλλά και μικρότερης κλίμακας, όπως είναι τάφοι και οικίες. Τον λόγο ύπαρξης τους δεν τον γνωρίζουμε και μόνο υποθέσεις μπορούμε να κάνουμε.

Στη φωτογραφία απεικονίζεται ένα σύμβολο από το ανάκτορο της Κνωσού, όμως ανάλογα έχουν βρεθεί σε θέσεις, τόσο στον Ελλαδικό χώρο όπως και στην Εγγύς Ανατολή.

Τα πιο συνηθισμένα σύμβολα που εντοπίζονται στην κεντρική και ανατολική Κρήτη, είναι ο διπλός πέλεκυς, η τρίαινα, το αστέρι και το κλαδί, ενώ υπάρχουν και άλλα, μοναδικά σημεία. Δεν είναι απίθανο, να εμφανίζονται σε ένα και μόνο ογκόλιθο παραπάνω από μια εγχαράξεις, σε ίδια ή άλλη πλευρά, ενώ είναι ιδιαίτερο το γεγονός πως τοποθετούνταν ακόμη και σε εσωτερικές θέσεις, οπού δεν ήταν ορατά μετά το κτίσιμο.

Ο μεγαλύτερος αριθμός συμβόλων βρίσκεται στην Κνωσό, όπου ξεπερνούν τις 1650 εγχαράξεις (εντός ανακτόρου και στη γύρω περιοχή), ενώ ακολουθεί η Φαιστός με πάνω από 280 σύμβολα και τα Μάλια με 150 περίπου. Η τοποθέτησή τους στο χώρο, δεν ακολουθεί κάποιο πλαίσιο και άρα δεν βοηθάει στον προσδιορισμό της χρήσης τους, η οποία δυστυχώς, δεν είναι γνωστή.

Λόγω της έλλειψης γραπτών πηγών και της καταστροφής αρκετών στοιχείων, η έρευνα γίνεται δυσκολότερη και εντελώς υποθετική. Υπάρχουν αρκετές απόψεις για τη χρήση των συμβόλων, όμως δύο επικρατούν: η θρησκευτική ή η πρακτική χρήση. Είτε είναι αποτροπαϊκά, μαγικά ή απλά σύμβολα ομάδων εργατών όμως, παραμένουν ένα όμορφο μυστήριο.

Πηγή: archaiologia

Σελίδες