Το Φαράγγι των Νεκρών στη Σητεία-Διαθέτει φυσικό κάλλος αλλά και αρχαιολογικό,γεωλογικό ενδιαφέρον - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2018

Το Φαράγγι των Νεκρών στη Σητεία-Διαθέτει φυσικό κάλλος αλλά και αρχαιολογικό,γεωλογικό ενδιαφέρον



Σε μικρή απόσταση από τη Ζάκρο, στη Σητεία, βρίσκεται το φαράγγι της Ζάκρου ή Φαράγγι των Νεκρών, όπως αλλιώς λέγεται λόγω της ταφής Μινωιτών στις σπηλαιώσεις του.

Πρόκειται για ένα φαράγγι που τα συνδυάζει όλα καθώς πέρα από το φυσικό κάλλος έχει αρχαιολογικό αλλά και γεωλογικό ενδιαφέρον.

 Το καλοκαίρι είναι εύκολη η διάσχιση του όμως μετά από τις φθινοπωρινές βροχές και όλο το διάστημα που ακολουθεί ως την Άνοιξη, που στην κοίτη του κυλάει νερό,τα πλατάνια είναι πράσινα και οι γιγαντιαίου μεγέθους πικροδάφνες του ανθισμένες, η εικόνα που παρουσιάζει είναι ακόμα πιο ενδιαφέρουσα για τους πεζοπόρους. 

Κατά τους θερινούς μήνες το νερό, που κατεβαίνει από ψηλά, διοχετεύεται μέσω επιφανειακών σωληνώσεων, που υπάρχουν σε όλη τη διαδρομή προς την Κάτω Ζάκρο, έτσι το ακούς αλλά δεν το βλέπεις.



Για τη διάσχιση του θα χρειαστείτε περίπου δύο με τρείς ώρες ξεκινώντας από την είσοδο του, μετά τον οικισμό της Ζάκρο ,και φθάνοντας ως την Κάτω Ζάκρο όπου έχουμε και την απόληξη του Ευρωπαϊκού Μονοπατιού Ε4. 

Το μονοπάτι είναι ευδιάκριτο ενώ ανά τακτικά διαστήματα υπάρχουν μικρές πινακίδες που υποδεικνύουν την πορεία που πρέπει να ακολουθήσει κανείς.

Το καλοκαίρι αρκετοί είναι οι τουρίστες που το επισκέπτονται για να θαυμάσουν τα πλατάνια, τους σμιλεμένους βράχους του αλλά και τα σπήλαια που ξεδιπλώνονται κατά μήκος του, πάνω στο επιβλητικό του ανάγλυφο.



Σε κάποιες από τις σπηλιές αυτές έχουν γίνει ανασκαφές κι έχουν ανευρεθεί σημαντικά αντικείμενα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος καθώς εκεί οι Μινωίτες, κάτοικοι της περιοχής, έθαβαν τους νεκρούς τους. Μάλιστα δεν αποκλείεται να χρησιμοποιούσαν το φαράγγι και ως μονοπάτι για να κινούνται από την Κάτω Ζάκρο, όπου υπήρχε το ανάκτορο, προς τις άλλες περιοχές της Σητείας.

Φθάντας στο τέρμα του φαραγγιού, που σηματοδοτεί και το τέλος του μονοπατιού Ε4, μπορείτε να επισκεφθείτε το Ανάκτορο της Κάτω Ζάκρου (εισιτήριο εισόδου 6 ευρώ) και να κάνετε τη βουτιά σας στις όμορφες παραλίες της περιοχής.

Ε.Β 




















Σελίδες