Ο Ξερόκαμπος στη Σητεία με τις μαγευτικές του παραλίες - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2018

Ο Ξερόκαμπος στη Σητεία με τις μαγευτικές του παραλίες



Ο Ξερόκαμπος Σητείας είναι μια περιοχή που λόγω της απομόνωσης της διατηρεί ακόμα σε μεγάλο βαθμό την παρθένα ομορφιά της, χωρίς σημαντική τουριστική δόμηση και πολυκοσμία.

Απέχει περίπου 48 χιλιόμετρα από τη Σητεία και 9 χιλιόμετρα από τη Ζάκρο και διαθέτει πληθώρα εκπληκτικών παραλιών που δεν ξέρεις ποια να πρωτοδιαλέξεις.


Κυρίως όμως σ’ αυτό τον τόπο κατακτά τον "ψαγμένο" επισκέπτη της η γαλήνη και οι χαλαροί ρυθμοί ζωής που τον χαρακτηρίζουν.

Τα κρυστάλλινα γαλαζοπράσινα νερά του νότιου Κρητικού Πελάγους αγκαλιάζουν τον Ξερόκαμπο και τον μετατρέπουν σ’ ένα απομονωμένο παράδεισο για λίγους.

Εκεί μπορεί να βρει κανείς ότι παραλία τραβά η ψυχή του: με λευκή άμμο, με άργιλο, με ψιλό βοτσαλάκι, με λεπτόκκοκη άμμο, με αλμυρίκια, χωρίς δέντρα, χωρίς καθόλου παραθεριστές, με λιγοστούς λουόμενους…


Ειδικότερα σ’ αυτή την όμορφη γωνιά της Κρήτης απλώνονται, προκαλώντας τον επισκέπτη να βυθιστεί στα νερά τους, η κεντρική  παραλία του Ξερόκαμπου, η παραλία της Αλατσολίμνης, η παραλία της Αργίλου, η παραλία Ποταμός, το Κατσουνάκι με τα περίφημα κρινάκια της θάλασσας, η παραλία  Γεροντόλακκος, η παραλία της Λυγιάς ο Λάκκος, η παραλία Αμάτου και η παραλία Στου Μαζντά τον Άμμο, που είναι και η μεγαλύτερη σε έκταση στον Ξερόκαμπο. 

Λόγω των ρηχών νερών τους οι παραλίες της περιοχής είναι κατάλληλες για παιδιά.

Στην ευρύτερη περιοχή θα βρείτε ταβέρνες, μίνι μάρκετ και φυσικά ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Το παρελθόν του Ξερόκαμπου

Η ευρύτερη περιοχή γύρω από τον οικισμό φαίνεται να κατοικείται από τους προϊστορικούς χρόνους, όπως έχουν δείξει οι επιφανειακές αρχαιολογικές έρευνες.

Στο Κατσουνάκι εντοπίζεται μινωικός οικισμός, στον οποίο δεν έχουν γίνει εκτεταμένες ανασκαφές ενώ στο ύψωμα Τράχηλας βρίσκεται Ιερό Κορυφής. Το λατομείο πωρόλιθου στη θέση Ψιλή Άμμος ήταν εκείνο που τροφοδότησε με πέτρα την ανέγερση των κτισμάτων στην περιοχή.

Απέναντι από τον Ξερόκαμπο θα δείτε τα μικρά νησάκια Καβάλοι, όπου υπάρχουν αλιευτικές υποδομές της Υστερομινωικής Περιόδου.

Ανασκαφές, όχι όμως ολοκληρωμένες, έγιναν στη θέση Φαρμακοκέφαλο, τη δεκαετία του 1980 από τον Έφορο Αρχαιοτήτων Νίκο Παπαδάκη, που έφερε στο φως μια εκτεταμένη ελληνιστική πόλη, η οποία πιθανολογείται πως είναι η Άμπελος. 

Οι Βρετανοί περιηγητές Robert Pashley και Thomas Spratt ήταν οι πρώτοι που είχαν εντοπίσει εκεί τα κατάλοιπα του αρχαίου οικισμού. 

Πρόκειται για μια πόλη τειχισμένη, πάνω σε ύψωμα, όπου βρέθηκαν κατοικίες, δρόμοι και άλλες δομές αλλά και κινητά ευρήματα που σήμερα φυλάσσονται στο Μουσείο της Σητείας. Υπολογίζεται πως κτίστηκε κατά τον 5ο αιώνα π. Χ και είχε εμπορικές συναλλαγές με άλλες περιοχές της νησιωτικής Ελλάδας  


Ελένη Βασιλάκη












Σελίδες