Ξεκινά το τριήμερο φεστιβάλ "Μονοπάτι στην Τέχνη" στο Βατόλακκο Χανίων - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Πέμπτη 23 Αυγούστου 2018

Ξεκινά το τριήμερο φεστιβάλ "Μονοπάτι στην Τέχνη" στο Βατόλακκο Χανίων




 Σαράντα συμμετοχές και πάνω από εβδομήντα καλλιτέχνες συγκεντρώνει φέτος το φεστιβάλ «Περίπατος στην Τέχνη» που πραγματοποιείται από αύριο Παρασκευή μέχρι και τις 26 Αυγούστου στο Βατάλακκο, από το Δήμο Πλατανιά και τον  Πολιτιστικό Σύλλογο της περιοχής.


Το όμορφο και καταπράσινο μονοπάτι του Βαλσαμιώτη ποταμού (μπορείτε να το δείτε εδώ) θα μετατραπεί για τρείς ημέρες όχι απλά σε μια όαση δροσιάς αλλά σε μια όαση πολιτισμού φιλοξενώντας καλλιτέχνες που ασχολούνται με τη ζωγραφική, τη φωτογραφία, την ξυλογλυπτική, την υφαντική, το κολάζ, την αγιογραφία, την αγγειοπλαστική και πηλοπλαστική, τη μουσική, την καλαθοπλεκτική, κ.α

Ο «Περίπατος στην Τέχνη» οργανώθηκε πέρυσι πρώτη χρονιά και είχε τέτοια επιτυχία και ανταπόκριση, που οι διοργανωτές του φέτος θέτουν τα θεμέλια ώστε να γίνει θεσμός για την περιοχή.

Στόχος τους είναι να αξιοποιηθεί το δασωμένο μονοπάτι του Βαλσαμιώτη όχι απλά για φυσιολατρικές διαδρομές αλλά και για να προβάλλουν τη δουλειά τους ντόπιοι αλλά και ξένοι καλλιτέχνες.

Η δράση δεν έχει μόνο εκθεσιακό χαρακτήρα καθώς οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες δεν θα παρουσιάζουν μόνο δείγματα της δουλειάς τους αλλά θα δημιουργούν επί τόπου ώστε οι επισκέπτες να μπορούν από κοντά να δουν πως από το μηδέν μπορεί να φιλοτεχνηθεί, με φαντασία και δεξιοτεχνία, ένα έργο τέχνης.


Ο Βατόλακκος είναι ένα χωριό όπου μπορεί να βρει κανείς αρκετούς ανθρώπους με δημιουργικό ταλέντο, ανθρώπους που με μεράκι, ζωγραφίζουν, ασχολούνται με την γλυπτική και την ξυλογλυπτική, το πλέξιμο καλαθιών, την υφαντουργία, την κατασκευή παραδοσιακών μαχαιριών, και άλλες τέχνες.

Όλοι αυτοί αναζητούσαν εδώ και χρόνια τρόπους να αναδείξουν αυτό το δημιουργικό τους ταλέντο. Η ευκαιρία τους δόθηκε μέσα από τον «Περίπατο στην Τέχνη», που τελικά ξεπέρασε τα όρια του Βατόλακκου κι έγινε πόλος έλξης για καλλιτέχνες από ολόκληρη την Κρήτη και το εξωτερικό.

Ο Δήμος Πλατανιά και ο Πολιτιστικός Σύλλογος του Βατόλακκου «Η Αναγέννηση» έχουν αγκαλιάσει αυτή την προσπάθεια, κυρίως όμως την έχει αγκαλιάσει η τοπική κοινωνία.

Το μονοπάτι όπου πραγματοποιείται αυτό το φεστιβάλ τέχνης έχει μήκος περίπου ένα χιλιόμετρο, είναι εύκολα προσβάσιμο,  διαθέτει φωτισμό το βράδυ αλλά κυρίως προσφέρει αυτή την επαφή του καλλιτέχνη με τη φύση, που μπορεί να τον εμπνεύσει και να αναδείξει καλύτερα τη δουλειά του.
 Ταυτόχρονα δίνει μια καλή ευκαιρία στον επισκέπτη να θαυμάσει το εξαιρετικό αυτό τοπίο αλλά και να χαρεί την επαφή με διαφορετικά είδη τέχνης και τους δημιουργούς της.

Παράλληλα με τα πολιτιστικά δρώμενα στο χώρο του μονοπατιού θα λειτουργεί όλο το τριήμερο παραδοσιακό καφενείο στο οποίο μετά τις 9 μ.μ θα οργανώνονται ρεμπέτικες βραδιές.


Σελίδες