Ο φυσική αλυκή και η παραλία της Αλατσολίμνης στον Ξερόκαμπο Σητείας - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Πέμπτη 23 Αυγούστου 2018

Ο φυσική αλυκή και η παραλία της Αλατσολίμνης στον Ξερόκαμπο Σητείας



Ανατολικά του Ξερόκαμπου στη Σητεία βρίσκεται η παραλία της Αλατσολίμνης η οποία ουσιαστικά αποτελεί κατάληξη μιας εποχικής αλμυρής λίμνης, που λειτουργεί το χειμώνα και την άνοιξη ως υγρότοπος μεγάλης σημασίας από ορνιθολογικής απόψεως.

Λίγο πιο πάνω από την ακτή θα δείτε μια μεγάλη έκταση, που καλύπτει 117 στρέμματα, στεγνή το καλοκαίρι με επιφανειακά στρώματα αλατιού σε σημεία της, γυμνή από κάθε είδους βλάστηση . 


Το χειμώνα αυτή η έκταση είναι καλυμμένη από θαλασσινό νερό και νερό που φθάνει εκεί από επιφανειακές απορροές.Όταν όμως αρχίσει ο καιρός να ζεσταίνει το νερό αυτό εξατμίζεται και έτσι εμφανίζεται το αλάτι.



Η αυξημένη αλατότητα μέσα στη λίμνη δεν επιτρέπει την ύπαρξη υγροτοπικής βλάστησης ενώ περιμετρικά της υπάρχει αλοφυτική (Salicornia sp, Arthrocnemum sp) και αμμόφιλη βλάστηση (Pancratium maritimum, Ammophila arenaria, Eryngium martimum, Euphorbia paralias).

Η Αλατσολίμνη βρίσκεται εντός των ορίων της Ζώνης Ειδικής Προστασίας «Όρη Ζάκρου», κωδικός NATURA GR 4320016 και αναφέρεται στην απογραφή των μικρών νησιωτικών υγροτόπων του WWF Ελλάς.

Ο υγρότοπος της Αλατσολίμνης έχει μεγάλη ορνιθολογική σημασία ως περιοχή ανάπαυσης μεταναστευτικών πουλιών ενώ στο αμμώδες μέτωπο που σχηματίζεται ανάμεσα στον υγρότοπο και την παραλία θα δείτε το περίφημο κρινάκι της θάλασσας.

Η παραλία νότια της φυσικής αλυκής είναι πανέμορφη με ψιλή άμμο και κρυστάλινα ρηχά νερά, όπως άλλωστε όλα τα κολπάκια που σχηματίζονται στην περιοχή του Ξερόκαμπου.

(ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ αυστηρά η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος σε οποιοδήποτε SITE, χωρίς προηγούμενη άδεια της κατόχου του Ελένης Βασιλάκη, Νόμος 4481/2017 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα)













Σελίδες