Μια άκρως εντυπωσιακή έκθεση προσωπείων στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Παρασκευή 24 Αυγούστου 2018

Μια άκρως εντυπωσιακή έκθεση προσωπείων στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου



Μια άκρως εντυπωσιακή έκθεση φιλοξενείται αυτό το διάστημα και μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου στο Ηράκλειο.

Ο γλύπτης-προσωποποιός Μάνος Ποντικάκης εκθέτει πάνω από 100 έργα του, αποτέλεσμα της 30χρονης έρευνας και δημιουργίας του στο χώρο του θεάτρου.

Τα προσωπεία που θα δείτε έχουν θεατρική καταβολή αλλά και αναπάντεχη εικαστική επεξεργασία.

Όπως περιγράφει η Δρ Άννα Μαυρολέων, διδάσκουσα στο τμήμα θεατρικών σπουδών του ΕΚΠΑ, με αφορμή θεατρικές παραστάσεις ο καλλιτέχνης μας εισάγει στον κόσμο των προσώπων του μύθου, των πρότυπων μορφών με τις οποίες ποιητές, φιλόσοφοι κα γλύπτες από την αρχαιότητα προσπάθησαν να δημιουργήσουν εικόνες που θα βοηθούσαν την κοινωνία να κατανοήσει τον ανθρώπινο αλλά και τον κόσμο γύρω της.

Ο Μάνος Ποντικάκης επιλέγοντας να εκθέσει το καλλιτεχνικό έργο του στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου επιδιώκει να αναδείξει μιαν ακόμα σημαντική σύνδεση, πέραν την ποιητικής και φιλοσοφικής σκέψης με την καλλιτεχνική πράξη: την καταγωγική σχέση του ανθρώπου με το θείο δράμα.

Ο εικαστικός Μάνος Ποντικάκης αποτελεί μια ξεχωριστή εικαστική παρουσία  καθώς η σημαντική δουλειά του στο χώρο της έρευνας του προσωπείου ως θεατρικού αλλά και εικαστικού αντικειμένου τον καθιστά μια σπάνια περίπτωση καλλιτέχνη για τα ελληνικά δεδομένα, που έχει εντρυφίσει σε ένα ιδιαίτερο είδος.

Με πολλές συνεργασίες με θιάσους, θέατρα και σκηνοθέτες, με συμμετοχή σε συνέδρια και διδασκαλία σε σχολές δραματικής τέχνης, εκθέσεις κ.α ο Μάνος Ποντικάκης έχει να επιδείξει ένα πλούσιο έργο και δραστηριότητα όντας παρόν στα καλλιτεχνικά δρώμενα 

















Σελίδες