Ντεσιμπέλ και χοροί στον υδροβιότοπο "Του Διγενή το Μνήμα" στη Γέργερη - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Κυριακή 26 Αυγούστου 2018

Ντεσιμπέλ και χοροί στον υδροβιότοπο "Του Διγενή το Μνήμα" στη Γέργερη

Πηγή: Cretanbeaches.com

Πόσο συμβατή άραγε με την παρουσία δεκάδων πτηνών και άλλων ειδών που διαβιούν στη λίμνη "Του Διγενή το Μνήμα" είναι η διοργάνωση στο χώρο αυτό πάρτυ με εκκωφαντική μουσική;

Το θέμα θέτει στους αρμόδιους και όλους όσοι δηλώνουν αναρμόδιοι, ο Νίκος Φουκάκης που αγανακτισμένος από την όλη κατάσταση γράφει τα εξής:

"Χθες Σάββατο 25 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία το πρώτο lake party στη λίμνη "Του Διγενή το μνήμα" ή "Αβδελολίμνη" όπως τη λέμε στον Πανασό, ή "Βρωμολίμνη" όπως την  έβρισκες παλιά στη Γέργερη. 

Κόσμος πολύς, αυτοκίνητα, φωτορυθμικά σε διάφορα χρώματα και εκκωφαντική μουσική μέχρι τα ξημερώματα της Κυριακής.

Πριν από δύο εβδομάδες είχε πραγματοποιηθεί στον ίδιο χώρο η δράση "Ο χορός της ζωής" με εξίσου μεγάλη επιτυχία και παραδοσιακή μουσική σε ανάλογα ντεσιμπέλ μέχρι αργά τη νύχτα.
 
 Προφανώς οι διοργανωτές των δύο εκδηλώσεων και όσων σίγουρα ακολουθήσουν, δεν γνωρίζουν (δεν θέλω να πιστεύω το αντίθετο) ότι πρόκειται για σπάνιο για τα δεδομένα του νησιού μας υδροβιότοπο στον οποίο φιλοξενούνται πλήθος άγριων ζώων, πτηνών, αμφιβίων, ερπετών κλπ.

Ενδεικτικά αναφέρω ότι έχουν καταγραφεί 63 είδη πουλιών και ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά στο άμεσο μέλλον, καθώς η περιοχή βρίσκεται πάνω σε σημαντικό μεταναστευτικό διάδρομο για πολλά είδη της ορνιθοπανίδας.

Επίσης στο μέρος αυτό διαβιεί η νεροχελώνα (Mauremys rivulata), απαντάται ο κρητικός βάτραχος (Rana cretensis), ο δενδροβάτραχος (Hyla arborea), ο φρύνος (Bufo viridis), και το νερόφιδο (Natrix tessellata). 

Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια γίνεται αυθαίρετη εισαγωγή πτηνών και ζώων στο χώρο, η παρουσία των οποίων διαταράσει την ισορροπία του ευαίσθητου οικοσυστήματος.

Λαμβάνοντας υπ΄όψιν τα παραπάνω καλώ τους αρμόδιους φορείς καθώς και τους πολιτιστικούς συλλόγους της περιοχής να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες ενημέρωσης και προστασίας, προκειμένου να διασωθεί ο σπάνιος και μοναδικής ομορφιάς βιότοπος"


Σελίδες