Ο δημοφιλής Άγιος που "φανερώνει" χαμένα πράγματα και το κέντρο λατρείας του στην Κρήτη - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Δευτέρα, 27 Αυγούστου 2018

Ο δημοφιλής Άγιος που "φανερώνει" χαμένα πράγματα και το κέντρο λατρείας του στην Κρήτη


   
Ο Ναός του Αγίου Φανουρίου στο Βαλσαμόνερο
Ένας από τους πλέον αγαπητούς Αγίους της Εκκλησίας μας είναι ο Άγιος Φανούριος, ο Άγιος που έχει συνδεθεί με την ανεύρεση χαμένων πραγμάτων, για την οποία οι πιστοί τον ευχαριστούν φτιάχνοντας στη χάρη του την περίφημη φανουρόπιτα.

Η μνήμη του τιμάται στις 27 Αυγούστου ωστόσο ελάχιστα πράγματα γνωρίζουμε για το πού και πότε μαρτύρησε. 

Έγινε γνωστός από την τυχαία ανεύρεση της εικόνας του μεταξύ 1355 και 1369 στη Ρόδο. 


Κατά τη διάρκεια ανασκαφών στο νότιο μέρος των παλαιών τειχών της πόλης βρέθηκε πολύ παλιός χριστιανικός ναός με πολλές κατεστραμμένες εικόνες και μία καλώς διατηρημένη, που απεικόνιζε ένα νεαρό στρατιωτικό ο οποίος κρατούσε σταυρό και λαμπάδα αναμμένη, ενώ ολόγυρα της εικόνας ήταν ζωγραφισμένες δώδεκα παραστάσεις με τα μαρτύρια που υπέφερε ο Άγιος.Η εικόνα έφερε επιγραφή με τις λέξεις «Άγιος Φανούριος». 

Το τέμπλο στο ναό του Αγίου Φανουρίου
Ο τότε μητροπολίτης Ρόδου Νείλος Β' ανοικοδόμησε τον ναό του Αγίου, συνέταξε την ακολουθία του και καθιέρωσε την εορτή του στις 27 Αυγούστου.

Ο Άγιος Φανούριος θεωρείται από τη λατρευτική παράδοση ως ο κατ’ εξοχήν άγιος που μπορεί να βοηθήσει στην ανεύρεση «φανέρωση» οποιουδήποτε χαμένου αντικειμένου, προφανώς από την παρετυμολογική σύνδεση του ονόματός του με τη λέξη «φανερώνω».

Συναφής με τη δοξασία αυτή είναι και η παλαιότερη πίστη ότι ο Άγιος Φανούριος «φανερώνει» στις κοπέλες τον άνδρα που θα πάρουν.

Τμήμα τοιχογραφίας στο Βαλσαμόνερο
Συνηθέστατα, οι γυναίκες όταν χάσουν κάτι, επικαλούνται τη βοήθειά του, τάζοντας του μια φανουρόπιτα, την οποία μοιράζουν για να συγχωρεθούν οι αμαρτίες της μάνας του Αγίου, που σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση ήταν αμαρτωλή.

Στην Κρήτη πολλοί ναοί είναι αφιερωμένοι στη χάρη του όμως το κέντρο της λαϊκής λατρείας του Αγίου βρίσκεται στην περιοχή Βαλσαμόνερου όπου υπήρχε παλαιότερα μονή αφιερωμένη στον Άγιο Φανούριο.


Ο γεμάτος τοιχογραφίες ναός στο Βαλσαμόνερο ήταν κατά το παρελθόν, αν και λέγεται πως εξακολουθεί να είναι και σήμερα, ο ιερός τόπος όπου οδηγούνται οι ύποπτοι για ζωοκλοπές ώστε μπροστά στην εικόνα του Αγίου να μαρτυρήσουν την πράξη τους ή να ορκιστούν για την αθωότητα τους.

Εικόνες από το εσωτερικό και εξωτερικό χώρο του ναού του Αγίου Φανουρίου στο Βαλσαμόνερο
(Με πληροφορίες για τον Άγιο Φανούριο από το Σαν Σήμερα)Σελίδες