Η φανουρόπιτα και τα μυστικά της - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Δευτέρα 27 Αυγούστου 2018

Η φανουρόπιτα και τα μυστικά της


   

Η ευλόγηση των ταμάτων των πιστών στον Άγιο Φανούριο Καμαριώτη
Η φανουρόπιτα είναι μια ιδιαίτερη, νηστήσιμη, πίτα και η ιδιαιτερότητα της έχει να κάνει αφενός με το σκοπό για τον οποίο παρασκευάζεται αλλά και με τη σύνθεση των υλικών της και τον αριθμό τους, που είναι συγκεκριμένος και πάντα μονός.

Οι πιστές φτιάχνουν φανουρόπιτα μόνο στη γιορτή του Αγίου Φανουρίου ευχαριστώντας τον με αυτό τον τρόπο επειδή τους φανέρωσε κάτι που είχαν χάσει και το οποίο μπορεί να ήταν από αντικείμενο μέχρι και δουλειά.


Η φανουρόπιτα είναι νηστίσιμη πίτα γι αυτό και δεν περιέχει βούτυρο ή αυγά. Την φτιάχνουμε με μονό αριθμό υλικών, είτε με 7 είτε με 9 είτε με 11. Πιο συνηθισμένη ωστόσο είναι αυτή με τα 7 υλικά όσα και τα μυστήρια της Εκκλησίας μας.

Για να έχει το τάμα ουσία πρέπει όποιος υποσχεθεί στον Άγιο φανουρόπιτα να τη φτιάξει ο ίδιος κι όχι να την αγοράσει έτοιμη.

 Όταν δε ευλογηθεί στην εκκλησία πρέπει να τη μοιράσει είτε εκεί, στους υπόλοιπους πιστούς, είτε να τη μοιράσει στη γειτονιά του.

Τα βασικά υλικά της φανουρόπιτας είναι το αλεύρι, το φυτικό λάδι, η ζάχαρη, ο χυμός πορτοκαλιού, το μπέικιν πάουντερ, τα καρύδια και οι σταφίδες. Επίσης μπορούν να προστεθούν κανέλα, γαρίφαλο, σόδα και νερό.


Κατά την παρασκευή της φανουρόπιτας καλό είναι να διαβαστεί η παρακάτω ευχή, ενώ η νοικοκυρά έχει αναμμένο να καίει στην κουζίνα της λιβάνι.

Η Ευχή

Κύριε Ιησού Χριστέ, ο Ουράνιος Άρτος, ο της βρώσεως της μενούσης εις τον αιώνα πλουσιοπάροχος χορηγός, ο δοτήρ των αγαθών, ο δέ Ηλιού τροφήν αγεώργητον πηγάσας, η ελπίς των απηλπισμένων, η βοήθεια των αβοηθήτων και σωτηρία των ψυχών ημών.


Ευλόγησον τα δώρα ταύτα και τους ταύτα σοι προσκομίσαντας, εις δόξαν σήν και τιμήν του αγίου ενδόξου μεγαλομάρτυρος Φανουρίου.

Παράσχου δέ, αγαθέ, τοις ευπρεπίσασι τους πλακούντας τούτους, πάντα τά εγκόσμια καί υπερκόσμια αγαθά σου. Εύφρανον αυτούς εν χαρά μετά του προσώπου σου, δείξον αυτοίς οδούς προς σωτηρίαν.


Τα αιτήματα τών καρδιών αυτών καί πάσαν τήν βουλήν αυτών ταχέως πλήρωσον, οδηγών αυτούς προς εργασίαν τών εντολών σου, ίνα διά παντός εν ευφροσύνη καί αγαλλιάσει υμνώσι καί δοξάσωσι το πάντιμον καί μεγαλοπρεπές όνομά σου, πρεσβείαις της υπερευλογημένης Θεοτόκου, του αγίου ένδοξου νεομάρτυρος Φανουρίου, του Θαυματουργού, καί πάντων σου τών αγίων. Αμήν.


Συνταγή Φανουρόπιτας

Η συνταγή που παραθέτουμε είναι η παραδοσιακή Μικρασιάτικη συνταγή με 9 υλικά

Υλικά

1 κούπα σπορέλαιο ή απαλό ελαιόλαδο
3 κούπες αλεύρι (που φουσκώνει μόνο του)
1 κούπα ζάχαρη
1 κούπα φυσικό χυμό πορτοκάλι
1 κουταλάκι γλυκού σόδα
1/2 κούπα καρύδι κομμένο μέτριο
1/2 κούπα σταφίδα ξανθή
1/2 κουταλάκι γλυκού γαρίφαλο
3/4 κουταλάκι γλυκού κανέλα

Παρασκευή:

Χτυπάτε το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη και προσθέτετε σταδιακά το χυμό πορτοκάλι, στον οποίο έχετε ρίξει τη σόδα. 

Ακολουθούν το αλεύρι με όλα τα υπόλοιπα υλικά μέσα σ' αυτό ανακατεμένα.

Η πίτα ψήνεται σε προθερμασμένο φούρνο στους 160-170 βαθμούς για 40-60 λεπτά.




Σελίδες