Το καταπράσινο και εντυπωσιακό φαράγγι της Σαρακίνας στα Μεσκλά Χανίων - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Πέμπτη 2 Αυγούστου 2018

Το καταπράσινο και εντυπωσιακό φαράγγι της Σαρακίνας στα Μεσκλά Χανίων



 Έξω από το χωριό Μεσκλά των Χανίων βρίσκεται το φαράγγι της Σαρακίνας.

Της Ελένης Βασιλάκη

Είναι ένα μικρό, δροσερό και γεμάτο εκπλήξεις φαράγγι, ιδανικό για περπάτημα από ανθρώπους όλων των ηλικιών αφού το μήκος του είναι περιορισμένο και ο βαθμός δυσκολίας του απειροελάχιστος.


Θα το συναντήσετε μόλις βγείτε από το χωριό, με κατεύθυνση προς τη Ζούρβα στην πρώτη μεγάλη κλειστή, δεξιά, στροφή. Ακριβώς στ' αριστερά σας ξεκινά ένας χωματόδρομος, λίγων δεκάδων μέτρων, που σταδιακά βάζει τον επισκέπτη στο φαράγγι.



Από το ξεκίνημα κιόλας της διαδρομής εντυπωσιάζουν τα ψηλά δέντρα και η έντονη βλάστηση αλλά και ο χώρος αναψυχής που έχει δημιουργηθεί για τους περιπατητές, με ξύλινους πάγκους και καθίσματα.

Στο σημείο εκείνο υπήρχαν κατά το παρελθόν πηγές όμως σήμερα το νερό τους οδηγείται σε δεξαμενές κι έτσι δύσκολα θα βρείτε τρεχούμενο νερό, ειδικά το καλοκαίρι.



Παρολαυτά η διαδρομή είναι πολύ δροσερή, απολαυστική και ασφαλής καθώς έχουν δημιουργηθεί, με κορμούς δέντρων, αναβαθμίδες για την διευκόλυνση των πεζοπόρων, στα ανηφορικά σημεία, καθώς και μεταλλικές γεφυρούλες σε άλλα σημεία όπου υπάρχουν κενά και σε διαφορετική περίπτωση θα ήταν κάπως πιο δύσκολη η διέλευση.



Ξαφνικά η βλάστηση περιορίζεται και ορθώνονται μπροστά στον επισκέπτη συμπαγή ασβεστολιθικά τοιχώματα ιδιαίτερα στενά και ψηλά με εντυπωσιακές κλίσεις και σχηματισμούς.

Αυτό ίσως είναι και το πιο όμορφο σημείο της διαδρομής, η οποία στη συνέχεια γεμίζει και πάλι με ψηλά δέντρα και θάμνους.



Οι βράχοι μέσα στο φαράγγι της Σαρακίνας έχουν λειανθεί από το νερό
Το περπάτημα σε όλο το φαράγγι διαρκεί λιγότερο από μία ώρα, εφόσον κάποιος έχει σταθερό βήμα, και οδηγεί τελικά σε ένα δρόμο από όπου κανείς έχει δύο επιλογές: είτε να στρίψει αριστερά και να επιστρέψει στο σημείο από όπου ξεκίνησε είτε να κινηθεί δεξιά και να ανηφορίσει προς το δάσος της Ζούρβας. 


Η θέα στο ξέφωτο μετά το φαράγγι
Λίγα μέτρα πιο πάνω σ' ένα ξέφωτο θα δείτε το στενό μονοπάτι δεξιά. Ανεβαίνοντας θα βρεθείτε μέσα σε δάσος από κυπαρίσσια, κουμαριές, πρίνους και αγριελιές. 

Η διαδρομή εδώ είναι ανηφορική, σχεδόν σε όλο το μήκος της, αλλά άκρως εντυπωσιακή καθώς από τα κενά που δημιουργεί η πυκνή βλάστηση θα δείτε να απλώνεται απέναντι σας ένας καταπράσινος παράδεισος.

 Μετά από περπάτημα  περίπου 15 λεπτών θα σας οδηγήσει σε απότομα πέτρινα σκαλοπάτια και μετά από αυτά στο δρόμο, τον οποίο ακολουθείτε για να επιστρέψετε στα Μεσκλά. 


Και στη διαδρομή μετά το φαράγγι έχουν δημιουργηθεί σκαλοπατάκια για τη διευκόλυνση των περιπατητών 




Σελίδες