5η θερινή συνάντηση για οικολογία,βιοποικιλότητα, περιβάλλον και κοινωνική οικονομία στο Λευκοχώρι - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τετάρτη 1 Αυγούστου 2018

5η θερινή συνάντηση για οικολογία,βιοποικιλότητα, περιβάλλον και κοινωνική οικονομία στο Λευκοχώρι



Κάτι όμορφο και ενδιαφέρον φιλοξενείται αυτές τις ημέρες στο Λευκοχώρι με φορέα διοργάνωσης τον Πολιτιστικό Σύλλογο του Χωριού. 

Πρόκειται για την 5η θερινή συνάντηση για την οικολογία, τη βιοποικιλότητα, το περιβάλλον και την κοινωνική οικονομία.

Μια ωραία πρωτοβουλία που αξίζει τον κόπο και να την παρακολουθήσουμε και να βρει μιμητές καθώς σήμερα περισσότερο παρά ποτέ είναι αναγκαίο να δούμε όλα αυτά τα ζητήματα που δεν αποτελούν απλά μια θεωρία που την αναμασάμε για να περνά η ώρα αλλά είναι ουσιώδη για την ίδια την ύπαρξη μας.

Όπως και οι διοργανωτές αναφέρουν στο κάλεσμα τους «Ελάτε να ξαναβρούμε τις χαμένες αξίες, να στηρίξουμε τις λιγοστές συλλογικότητες σε ένα κόσμο που μετράει κάθε μέρα τις δυνάμεις του ανάμεσα σε απώλειες και αποκαϊδια...Ας αντισταθούμε στη νωθρότητα, την απομόνωση και την εγκατάλειψη. Με μουσική, χορό και με μικρές- μεγάλες συλλογικότητες».

Σύμφωνα με το μέλος του Πολιτιστικού Συλλόγου Λευκοχωρίου Νίκο Φιλιππάκη: "Η εμπειρία μας από κάθε θερινή συνάντηση μας οδηγεί κάθε χρόνο να ανεβαίνουμε  επίπεδο, να ανακαλύπτουμε ξεχασμένες γνώσεις και να τις προσφέρουμε απλόχερα και κατανοητά  σε ανθρώπους που είναι ανοιχτοί  στη διαφορετική απ' τη συνηθισμένη πληροφορία. Με περίσσια χαρά και μεράκι στήσαμε την φετινή εκδήλωση , η όποια είναι αφιερωμένη στην βιοδυναμική γεωργία , ώστε να προβληματιστούμε που ήμασταν παλιά και που βρισκόμαστε τώρα ως καλλιεργητές και ως καταναλωτές των προϊόντων της φύσης".

Όπως ο ίδιος περιγράφει,θα παρομοιάσουμε την σημερινή συμβατική γεωργία με την κυοφορία ενός βρέφους. Σήμερα "βιάζουμε" τη γη ώστε να μας βγάλει προϊόντα σε πιο σύντομο χρόνο  και μεγαλυτέρου μεγέθους. Άραγε θα δεχόταν μια γυναίκα να το κάνει αυτό στο παιδί της, αν υπήρχε ένα αντίστοιχο σκεύασμα ;  

Ο κ Φιλιππάκης αναφέρει πως μερικά χρονιά μετά τη λήξη του πρώτου παγκοσμίου πολέμου τα μεγάλα αποθέματα νιτρικής αμμωνίας που χρησιμοποιούσαν για την κατασκευή βλημάτων μετατράπηκαν σε χημικά λιπάσματα. Οι καλλιεργητές τα είδαν στην αρχή με ενθουσιασμό αφού αυξανόταν η παράγωγη ανά στρέμμα αλλά κατάλαβαν μετά από μερικά χρονιά ότι στην ουσία τα προϊόντα τους υποβαθμίστηκαν σε όλα τα επίπεδα, το μέγεθος τους άλλαξε,το σχήμα τους παραμορφώθηκε  ενώ παράλληλα έχασαν και το φυσικό τους άρωμα , χρώμα όπως και τη γεύση τους.

 Ο αυστριακός φιλόσοφος Rudolph Steiner εισήγαγε τον όρο βιοδυναμική καλλιέργεια όταν είπε ότι υπάρχουν και άλλα πράγματα που συντελούν στην ανάπτυξη της παραγωγής των φυτών εκτός από το φύτεμα και τη συγκομιδή. Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα προβλήματα των ασθενειών και των παρασίτων όπως και η μείωση της εδαφολογικής γονιμότητας οφείλονταν στη χρήση των τεχνητών λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων, και όλα αυτά το έτος 1924.

 Τα σημερινά χημικά λιπάσματα (ανόργανα), που χρησιμοποιούμε κατά κόρον είναι ευχή ή κατάρα; Ο καθένας μας πρέπει να ξαναδεί αυτό το θέμα. Η βιοδυναμική  καλλιέργεια, εξηγεί το μέλος του Πολιτιστικού Συλλόγου Λευκοχωρίου, μας λέει ότι υπάρχει μια διάφορα δυναμικού μεταξύ ουρανού και γης . Η μεν καθοδική ενεργεία κάνει ένα σπόρο να πάει πρώτα προς τα κάτω ώστε να βγάλει ρίζες και η αντίστοιχη ανοδική  να φτιάξει κορμό και φύλα. Έχουμε δει πολλά φυτά να σπάνε την άσφαλτο ή το τσιμέντο με αυτή την ενεργεία η όποια έχει μετρηθεί απ τους επιστήμονες και φτάνει τις 400 ατμόσφαιρες πίεση.

 Η χρήση των χημικών λιπασμάτων που είναι  στη ουσία  άλατα (και λειτουργούν σαν αγωγός) καταργεί αυτή τη διάφορα δυναμικού. Είναι σαν να συνδέουμε-βραχυκυκλώνουμε τους πόλους μια μπαταρίας (σε σύντομο χρονικό διάστημα θα ξεφορτισει) Άρα και το χωράφι μας και η υπάρχουσα καλλιέργεια θα εξασθενήσει. Έτσι κάθε φυτό είναι αδύναμο να αντιμετωπίσει από μόνο του κάθε εχθρό και εμείς συνεχίζουμε να τα "προστατεύουμε" με ζιζανιοκτόνα και εντομοκτόνα που φυσικά καταλήγουν στο πιάτο μας. 

 Σε μια τάξη ενός σχολειού όταν προσέλθει ένας μαθητής με ίωση  σύντομα θα τη μεταδώσει σε ένα ποσοστό και στους συμμαθητές του, τι γίνεται όμως με αυτούς που δεν "κόλλησαν"; Αυτό οφείλετε στο δυνατό ανοσοποιητικό του κάθε  παιδιού. Το μικρόβιο υπήρχε παντού στην τάξη και κάποιοι το αντιμετώπισαν  χωρίς  να τους προσβάλει. Με τον ίδιο τρόπο και σε ένα φυτό  έχοντας τη δική του ενεργεία και ευρωστία δεν θα προσβληθεί από κάποιο έντομο αντιθέτως θα δώσει τη μεγίστη ποιότητα και νοστιμιά στους καρπούς του.


 Η βιοδυναμική γεωργία στηρίζεται από εξειδικευμένη έρευνα  και επιστημονικές δημοσιεύσεις. Πολύχρονα πειράματα σύγκρισης της βιοδυναμικής με τη βιολογική και συμβατική γεωργία έχουν αποδείξει ότι το έδαφος είναι πιο ζωντανό (με περισσότερη οργανική ουσία και μικροοργανισμούς) και κρατά περισσότερη υγρασία.

 Ένα κιλό βιοδυναμικό προϊόν απαιτεί κατά 50% μικρότερη ποσότητα εισφοράς θρεπτικών στοιχείων και 25% μικρότερη κατανάλωση ενέργειας συγκριτικά με το συμβατικό. Οι απώλειες σε άζωτο και άνθρακα στο περιβάλλον είναι μειωμένες. Αυτό σημαίνει ότι η βιοδυναμική γεωργία εκπέμπει λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα – ένα από τα αέρια θερμοκηπίου. 

Ζώα προτιμούν σε πειράματα τα βιοδυναμικά από άλλα τρόφιμα.Η ανώτερη ποιότητα των βιοδυναμικών προϊόντων αποτυπώνεται με ειδικές μεθόδους απεικόνισης, π.χ. την κρυσταλλογραφία. Υπάρχουν επιστημονικές ενδείξεις, ότι η κατανάλωση βιοδυναμικών προϊόντων αυξάνει την ευεξία, βελτιώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και μειώνει την πίεση του αίματος.Σήμερα καλλιεργούνται περισσότερα από 1 εκατομμύριο στρέμματα σε περισσότερες από 60 χώρες με βιοδυναμικό τρόπο.

Τι περιλαμβάνει στο πρόγραμμα της όμως η 5η θερινή συνάντηση για την οικολογία, τη βιοποικιλότητα, το περιβάλλον και την κοινωνική οικονομία. 



Την Παρασκευή 3 Αυγούστου,στις 6.30 το απόγευμα, στο δημοτικό σχολείο Λευκοχωρίου θα τεθεί επί τάπητος το ζήτημα της βιοδυναμικής καλλιέργειας, αυτής που η γνώση της μεταδίδονταν από γενιά σε γενιά ως στοιχείο της προφορικής παράδοσης και διατηρούσε το χώμα ζωντανό και γόνιμο και τον άνθρωπο συνεργάτη κι όχι εκμεταλλευτή της. Η βιοδυναμική καλλιέργεια δυστυχώς σήμερα έχει παραγκωνιστεί γι αυτό και στην εκδήλωση της Παρασκευής θα μας τη θυμίσουν ειδικοί γεωπόνοι και όχι μόνο.

Θα ακολουθήσει διάλογος για το περιβάλλον και τη βιοποικιλότητα με τη συμμετοχή συλλογικοτήτων και ατόμων που έχουν να επιδείξουν δράση σε αυτό τον τομέα ,όπως οι Μελίτακες Κοιν.Σ. Επ, η Τράπεζα Ντόπιων Σπόρων, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Παραγωγών Ροδιού το "Κρητικό Ρόγδι", ενώ επιμέρους εισηγήσεις θα γίνουν για τον αγροτουρισμό, τη φυσική δόμηση, τις θεραπευτικές κηραλοιφές, το Λευκοχωριανό μέλι και από την Ομάδα γυναικών Λευκοχωρίου «Χειροποιήματα».

Την ίδια ημέρα στις 9.30 το βράδυ ο λυράρης Γιάννης Καπετανάκης θα διασκεδάσει τους συμμετέχοντες δίνοντας μια άλλη διάσταση στη λύρα…

Στο πλαίσιο της 5ης θερινής συνάντησης για την οικολογία, τη βιοποικιλότητα, το περιβάλλον και την κοινωνική οικονομία οργανώνονται επίσης εργαστήρια τέχνης και λόγου. 

Έτσι στις 2 Αυγούστου θα υπάρχει δημιουργικό εργαστήρι επαναχρησιμοποίησης, στις 3 Αυγούστου εργαστήρι οικοτεχνίας και παρασκευής παραδοσιακών προϊόντων κι ακόμα ανάγνωση διηγήματος του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, θεατρικό παιγνίδι ή δημιουργική γραφή. 

Στις  4 Αυγούστου οργανώνεται δημιουργικό εργαστήρι με πειραματισμούς σε φυσικά υλικά ενώ στις 29 Αυγούστου στην αυλή του Αγίου Αλεξάνδρου θα ξετυλιχτούν αναμνήσεις και ανεστορήματα υπό το φώς των άστρων με τη συνοδεία μουσικής

Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε εδώ

Σελίδες