Στα Μεσκλά Χανίων φτιάχνουμε τις περίφημες παραδοσιακές κρεατότουρτες τους - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Δευτέρα, 13 Αυγούστου 2018

Στα Μεσκλά Χανίων φτιάχνουμε τις περίφημες παραδοσιακές κρεατότουρτες τους
Με υλικά που έχει ένας κτηνοτρόφος στο σπίτι του ξεκίνησε πριν από πολλά χρόνια να φτιάχνεται στα Μεσκλά Χανίων η κρεατότουρτα και με τα ίδια υλικά την ετοιμάζουν και στις μέρες μας οι γυναίκες του χωριού για να την προσφέρουν στη γιορτή που οργανώνεται, λόγω της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, προστάτιδας των Μεσκλών.


Η Γιορτή Κρεατότουρτας αποτελεί θεσμό για τα Μεσκλά και είναι μια ευκαιρία να φέρει όλους τους ανθρώπους του χωριού μαζί προκειμένου να φτιάξουν κρεατότουρτες και να προσφέρουν στον κόσμο που θα βρεθεί, μετά τις 9 το βράδυ, στην εκδήλωση. 

Έτσι κι άλλοι, πλήν των Μεσκλιανών, θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν αυτό το νόστιμο παραδοσιακό φαγητό της περιοχής που όπως φαίνεται και από το όνομα του έχει βάση το κρέας.


Κρέας λοιπόν αρνιού σε κομμάτια με το κόκκαλο, πηχτόγαλο Χανίων και σπιτικό φύλλο με γάλα και αλεύρι είναι τα βασικά συστατικά της κρεατότουρτας η οποία, όταν φτιάχνεται από την κάθε νοικοκυρά για τις ανάγκες του σπιτιού της κι όχι για μια μεγάλη γιορτή περιέχει επίσης την περίφημη στάκα Χανίων.


Το e-storieskritis είχε την χαρά να βρεθεί στις εγκαταστάσεις του Μορφωτικού Εκπολιτιστικού Συλλόγου Μεσκλών & Ζούρβας όπου είδε όλη την προετοιμασία για την παρασκευή 700 τεμαχίων κρεατότουρτας οι οποίες θα πλαισιώσουν τα πολλά και ωραία πιάτα που θα προφερθούν στις 14 Αυγούστου, στη γιορτή του χωριού.

Ένα μελίσσι από γυναίκες όλων των ηλικιών αλλά και παιδιά, μαζί με άντρες των Μεσκλών από νωρίς το πρωί άρχισαν να παρασκευάζουν τις κρεατότουρτες τις οποίες τοποθέτησαν σε ψυκτικό θάλαμο για να είναι έτοιμες να ψηθούν.


Μια πρώτη προεργασία ωστόσο είχε γίνει μια ημέρα πριν όταν έκοψαν πολλές εκατοντάδες κιλά αρνιού σε μικρά κομμάτια προσθέτοντας τους αλάτι, πιπέρι, κύμινο, ρίγανη και λίγο λεμόνι ώστε να μαριναριστούν. 

Παράλληλα έφτιαξαν και το ζυμάρι για το οποίο χρησιμοποίησαν γάλα, αλεύρι, γιαούρτι, αυγά, μπέικιν πάουντερ και λάδι. Εννοείται πως όλα τα βασικά υλικά είναι τοπικής παραγωγής αφού εκείνο που κυρίως θέλουν να αναδείξουν είναι η παράδοση του χωριού, η οποία πάντα πάει μαζί με τοπικά διατροφικά προϊόντα.


Για καθένα από τα 700 ταψάκια κρετότουρτας που ετοιμάστηκαν χρησιμοποιήθηκαν 400 γραμμάρια κρέας, 300 γραμμάρια πηχτόγαλο και δύο φύλλα που έπλασαν εκείνη των ώρα με το ζυμάρι που είχαν φτιάξει από βραδύς.

Η δουλειά είχε κατανεμηθεί ανάμεσα σε όλους όσοι συμμετείχαν έτσι ώστε άλλοι να λαδώνουν τα ταψάκια για να μην κολλήσει η πίτα, άλλοι να μετρούν σε ζυγαριά το κρέας και το πηχτόγαλο που θα χρησιμοποιούσαν, άλλοι να ανοίγουν φύλλο και να τοποθετούν μέσα τα υλικά, σε στρώματα, και τέλος άλλοι να βάζουν με πινέλα αυγό στην επιφάνεια κάθε πίτας ολοκληρώνοντας τη διαδικασία με σουσάμι. 

Οι άντρες παραλάμβαναν τις μεγάλες λαμαρίνες τις οποίες τοποθετούσαν στα ψυγεία κι έτσι η διαδικασία έτρεξε και ολοκληρώθηκε με επιτυχία νωρίς το απόγευμα.


Όλοι όσοι συμμετείχαν στην προετοιμασία της κρεατότουρτας στη συνέχεια έκαναν τα δικά τους προεόρτια μια και ο Σύλλογος είχε φροντίσει να βάλει κρέας στο φούρνο και να στρώσει ένα πλούσιο τραπέζι για να τους ευχαριστήσει για τη βοήθεια τους.

Στην γιορτή κρετότουρτας υπολογίζεται να έλθουν τουλάχιστον 1000-1500 άτομα τα οποία εκτός από κρεατότουρτες, τσιγαριαστό με πατάτες και παραδοσιακό πιλάφι με βραστό θα γευθούν επιπλέον τσικουδιά, φρούτα, αλλά και λουκουμάδες ενώ όσοι το ξενυχτήσουν για τα καλά θα απολαύσουν στο τέλος μακαρόνια με τυρίΣελίδες