Ο κρυμμένος μέσα στα ερείπια του Πανάνειου Νοσοκομείου Άγιος Παντελεήμονας - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Παρασκευή 27 Ιουλίου 2018

Ο κρυμμένος μέσα στα ερείπια του Πανάνειου Νοσοκομείου Άγιος Παντελεήμονας




Κάθε χρόνο τέτοια ημέρα το εγκαταλελειμμένο Πανάνειο αποκτά ζωή, όχι όμως επειδή ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αναστήλωσης του και βρήκε μια νέα χρήση, αλλά γιατί γιορτάζει ο ναός του Αγίου Παντελεήμονα που βρίσκεται καταμεσής της αυλής του.


Κρυμμένος, ανάμεσα στα ντουβάρια του παλιού νοσοκομείου, ο Άγιος Παντελεήμονας άνοιξε και φέτος τις πύλες του για να δεχθεί τους πιστούς που δεν ξεχνούν πως σ' αυτή την παραμελημένη γωνιά της πόλης βρίσκεται ο ναός του θαυματουργού Άγιου Παντελεήμονα.


Χτισμένος, όπως και το νοσοκομείο που τον περιβάλει, το 1902, από τους ευεργέτες της πόλης Πανάνο Θεοδουλάκη και τη σύζυγο του Αθηνά, εγκαινιάστηκε μαζί με το νοσοκομείο και υπήρχε ρητή δέσμευση, στο δωρητήριο του ζευγαριού, να γιορτάζεται δύο φορές το χρόνο, μια την ημέρα των εγκαινίων του Πανάνειου, στις 10 Φεβρουαρίου, και μια στη γιορτή του Αγίου Παντελεήμονα, στις 27 Ιουλίου.



Βλέποντας τον σήμερα, δίπλα στον θεόρατο φοινικοειδές, να περιτριγυρίζεται από ένα μισοτελειωμένο γιαπί, όπως πλέον έχει εξελιχθεί το παλιό νοσοκομείο, δεν μπορείς παρά να σκεφτείς πόσες χαρές, πόση στεναχώρια πόσα συναισθήματα ανθρώπων που νοσηλεύτηκαν στο Πανάνειο έχει «ζήσει»…πόσοι άνθρωποι άραγε προσευχήθηκαν εκεί ζητώντας από το μεγάλο γιατρό, τον Άγιο Παντελεήμονα, να τους βοηθήσει να βγουν έξω έχοντας την υγειά τους. 

Για την ιστορία να θυμίσουμε πως ο Πανάνος Θεοδουλάκης ήταν ένας εύπορος έμπορος με μεγάλη ακίνητη περιουσία και καταγωγή από τη Μεγάλη Βρύση Μονοφατσίου. 

Η οικονομική του επιφάνεια του έδινε τη δυνατότητα να κάνει πολλές αγαθοεργίες και να βοηθά όποιον είχε ανάγκη.

Ήταν παντρεμένος με την Αθηνά Ανεμογιάννη, επίσης γόνο πλούσιας οικογένειας του Ηρακλείου.


Μαζί πήραν την απόφαση να διαθέσουν μεγάλο μέρος της περιουσίας τους για να χτίσουν αυτό το νοσοκομείο, ο θεμέλιος λίθος του οποίου τέθηκε από τον Μητροπολίτη Τιμόθεο Καστρινογιαννάκη στις 28 Μαΐου του 1895.

Το  οικόπεδο όπου άρχισε να κτίζεται το Πανάνειο είχε αγοραστεί από τους κληρονόμους του Μπερδιχάν Πασά και ενώ αρχικά προορίζονταν για Παρθεναγωγείο τελικά κατέληξε να φιλοξενήσει το νέο νοσοκομείο της πόλης.





Σελίδες