Επέστρεψαν και φέτος οι ανασκαφείς στον Αναύλοχο και ξεκίνησαν το έργο τους στην αρχαία πολιτεία - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Παρασκευή 27 Ιουλίου 2018

Επέστρεψαν και φέτος οι ανασκαφείς στον Αναύλοχο και ξεκίνησαν το έργο τους στην αρχαία πολιτεία

Οδηγίες προς την ομάδα κατά την πρώτη ημέρα των ανασκαφών
Ξεκίνησαν τις προηγούμενες ημέρες, οι φετινές ανασκαφικές εργασίες στον Αναύλοχο, πάνω από το Βραχάσι.

Μια πολλά υποσχόμενη ανασκαφή, που ήδη έχει φέρει στο φως αρκετά και σημαντικά ευρήματα και είναι σχεδόν σίγουρο πως έχει πολλά ακόμα να μας αποκαλύψει.

Ήδη από το περασμένο καλοκαίρι, στο πλαίσιο ενός νέου πενταετούς ερευνητικού προγράμματος, μια ομάδα από τη Γαλλική Σχολή Αθηνών πραγματοποίησε ανασκαφή στον ορεινό όγκο του Αναβλόχου, με επικεφαλής την Florence Gaignerot-Driessen.

Όπως ανακοίνωσε, με το κλείσιμο της ανασκαφικής περιόδου, στη δυτική πλευρά της κορυφής του όρους, εντόπισαν κατά την επιφανειακή έρευνα, δύο περιοχές όπου βρέθηκε μεγάλος αριθμός αναθηματικού υλικού.



 Στην πρώτη περιοχή, βρέθηκαν 350 ειδώλια, αγαλματίδια και πλακίδια που αναπαριστούν γυναικείες μορφές και χρονολογούνται, τα περισσότερα,  στην Αρχαϊκή και Κλασική περίοδο. 

Στη δεύτερη περιοχή, που βρίσκεται ανατολικά της πρώτης και σε απόσταση 200 μ., βρέθηκε ένα σύνολο ειδωλίων και ζωόμορφων που σχετίζονται με κεραμική της Ύστερης Μινωικής ΙΙΙ Γ. 

Στην περιοχή του νεκροταφείου, που εκτείνεται στους πρόποδες του όρους, αναγνωρίστηκαν εξάλλου αρκετές ομάδες τάφων.

Το e-storieskritis.gr επισκέφθηκε πριν από τρεις μήνες το χώρο και αποτύπωσε φωτογραφικά τα σημεία όπου γίνονται οι ανασκαφές και γενικότερα τη μορφολογία της περιοχής. Τη σχετική δημοσίευση και το πλούσιο συνοδευτικό φωτογραφικό υλικό μπορείτε να δείτε εδώ

Σελίδες