Κι όμως αυτός είναι ο καρπός του ευωδιαστού στεφανωτή ή γιασεμιού Μαδαγασκάρης - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Δευτέρα 30 Ιουλίου 2018

Κι όμως αυτός είναι ο καρπός του ευωδιαστού στεφανωτή ή γιασεμιού Μαδαγασκάρης





Οι περισσότεροι ξέρουμε, κι έχουμε μυρίσει, το υπέροχο άρωμα του στεφανωτή, ενός λουλουδιού που θεωρείται αντίζηλος του γιασεμιού, και όχι άδικα. 

Ο στεφανώτης (Stephanotis floribunda) ή αλλιώς γιασεμί Μαδαγασκάρης, μοιάζει αρκετά με το γιασεμί που όλοι γνωρίζουμε καθώς έχει μικρά λευκά άνθη που αναδίδουν ένα μεθυστικό άρωμα.

Εκείνο που ωστόσο αγνοούμε είναι η μορφή του καρπού που μας δίνει αυτό το εκπληκτικό λουλούδι. Καταφέραμε λοιπόν και βρήκαμε έναν, κι είναι αλήθεια πως μας εντυπωσίασε.

Μέσα σ' ένα ξυλώδες περίβλημα οι καρποί του στεφανωτή είναι έτσι τοποθετημένοι από τη φύση ώστε να μοιάζουν με κουκουνάρι. Όλοι τους διαθέτουν μικρά "φτερά" για να παρασέρνονται από τον άνεμο και να βρίσκουν νέα σημεία για να ριζώσουν.

 Κάθε ξύλινο περίβλημα περιέχει δεκάδες καρπούς, που όμως δεν είναι εύκολη υπόθεση να εξελιχθούν όλοι σε νέα φυτά.




Ο στεφανωτής σχηματίζει μπουκέτα με τα πανέμορφα λουλούδια του και μάλιστα στο εξωτερικό χρησιμοποιείται κατά κόρον στους γάμους για στολισμό. 

Ειδικά σε εξωτικά νησιά, όπως η Χαβάη, το συγκεκριμένο λουλούδι είναι σε πρώτη ζήτηση από τα ζευγάρια που ενώνονται με τα δεσμά του γάμου και μάλιστα ονομάζεται λουλούδι του γάμου.


Όσοι ξέρουν από λουλούδια λένε πως ο στεφανωτής είναι ιδανικός για να καλύψει κανείς τοίχους και μάντρες αφού αναρριχάται εύκολα και δίνει ένα άριστο αισθητικά αποτέλεσμα.

Ευδοκιμεί σε  γόνιμα και καλά στραγγιζόμενα εδάφη αλλά είναι ευαίσθητο φυτό στο βαρύ κρύο,παγώνοντας σε θερμοκρασίες κάτω των 7ο C . Ιδανικές γι αυτό είναι οι θερμοκρασίες από 15-30ο C .


Το φυτεύουμε σε προστατευμένες θέσεις από την άμεση έκθεση στον ήλιο  προτιμώντας τα ημισκιερά σημεία .

Κατά την διάρκεια του καλοκαιριού ζητά αρκετό νερό , έτσι ώστε το χώμα του να είναι συνεχώς υγρό,ενώ τον χειμώνα οι απαιτήσεις του σε νερό είναι σχετικά μικρές και πρέπει το χώμα του να στεγνώνει .


Ο στεφανωτής ανθίζει το καλοκαίρι και κρατά τα άνθη του όσο διαρκεί η ζέστη.Πολλαπλασιάζετε με μοσχεύματα ή καταβολάδες την Άνοιξη, ακόμα και με σπόρο τον οποίο παίρνουμε από τον καρπό του.

Η ωρίμανση του καρπού ωστόσο μπορεί να κρατήσει 10 έως 12 μήνες.





Σελίδες