Ανεπανάληπτη θέα από το φυσικό μπαλκόνι του Κακού Πόρου στον Άη Γιάννη Σφακίων - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τρίτη 31 Ιουλίου 2018

Ανεπανάληπτη θέα από το φυσικό μπαλκόνι του Κακού Πόρου στον Άη Γιάννη Σφακίων


     


Υπάρχει ένα "μπαλκόνι" στην Κρήτη απ' όπου η θέα είναι τόσο μαγική που δεν μπορεί να περιγραφεί με λόγια ούτε καν να αποτυπωθεί με φωτογραφίες... απλά σου κόβει την ανάσα.

Της Ελένης Βασιλάκη

Χρώματα, αρώματα, ήχοι, μπερδεύονται και παρασέρνουν σ’ ένα χορό συναισθημάτων εκείνους που έχουν την τύχη να βρεθούν σε αυτό το μοναδικό φυσικό δημιούργημα, το «μπαλκόνι», στη θέση Κακός Πόρος, στον Άη Γιάννη Σφακίων.



Αρκεί να περπατήσει κανείς 30-40 λεπτά, σε ευδιάκριτο μονοπάτι, μέσα στο δάσος, για να βρεθεί σ’ αυτό το υπέροχο σημείο. 

Ένας σχεδόν κατακόρυφος γκρεμός, βάθους 600 μέτρων,  κατάφυτος από πεύκα και κυπαρίσσια, δεσπόζει ψηλά από το πλάτωμα του Κακού Πόρου, όπου τα βράχια σχηματίζουν ένα φυσικό «μπαλκόνι». 



Εκεί καθισμένοι γύρω από τον ξύλινο πάγκο ή στα βράχια, μπορείτε να θαυμάσετε ένα από τα πιο ωραία κρητικά ηλιοβασιλέματα και την απέραντη θέα του νότιου Κρητικού Πελάγους. 

Ο ήλιος μοιάζει να κατεβαίνει παιγνιδιάρικα από την άκρη του βουνού και να βουτάει στη θάλασσα βάφοντας πορτοκαλί το νερό της στο ορίζοντα. 



Στην απόληξη του γκρεμού η δαντελωτή παραλία του Αγίου Παύλου αγκαλιάζει προστατευτικά την όμορφη αυτή γωνιά της Κρήτης και με το μπλε της χρώμα μοιάζει και συναγωνίζεται το πράσινο του βουνού.



Το όνομα της περιοχής είναι ενδεικτικό της εκεί μορφολογίας: Κακός Πόρος, επειδή η πρόσβαση από την παραλία μέχρι το "μπαλκόνι" και το δάσος της είναι δύσκολη, υπαρκτή όμως για εκείνους που ξέρουν καλά αυτόν τον τόπο.



Όσοι έχουν επισκεφθεί τον οικισμό Άγιος Ιωάννης των Σφακίων μιλούν για ένα παράδεισο και δεν έχουν άδικο.

 Οι λιγότεροι από 15 κάτοικοι του ζουν σ' έναν τόπο απαράμιλλης ομορφιάς, ανάμεσα σε δάση και σημεία όπου η φύση δημιούργησε μικρά θαύματα (φαράγγια, σπήλαια κ.α). Δίπλα τους τα επιβλητικά Λευκά Όρη και σε κοντινές αποστάσεις οι πιο ωραίες χανιώτικες παραλίες.



Ο τόπος όμως αυτός είναι παράδεισος και για τους φυσιολάτρες που μπορούν εκεί, στ’ αλήθεια, να γνωρίσουν την αυθεντική και εν πολλοίς ανέγγιχτη ακόμα Κρήτη.

Είναι τόσες οι διαθέσιμες διαδρομές, από τις γυμνές και απόκοσμες κορφές των Λευκών Ορέων μέχρι τις βραχώδεις των φαραγγιών και τις δασωμένες των, σκεπασμένων με πεύκα, πρινάρια και κυπαρίσσια, εκτάσεων ώστε η τελική επιλογή να φαίνεται πολύ δύσκολη.



Προορισμός για το χειμώνα, λόγω της άγριας ομορφιάς του, αλλά και για καλοκαίρι για τη δροσιά των δασών καθώς και των κοντινών παραλιών του, ο Άη Γιάννης είναι η ιδανική επιλογή για όσους θέλουν να βιώσουν την απόλυτη γαλήνη και επαφή με τη φύση. 


Η μυρωδιά του πεύκου και του κυπαρισσιού "σπάει" τη μύτη σε όλη τη διαδρομή 
Έχοντας ως αφετηρία αυτόν τον οικισμό μπορεί κανείς να φτάσει και να διασχίσει το φαράγγι της Αράδαινας, το φαράγγι της Ελυγιάς, να περπατήσει το καλοσχηματισμένο μονοπάτι του Κορμοκόπου βλέποντας το σπήλαιο του, να προσεγγίσει τον Κακό Πόρο, τον Άγιο Παύλο, την πηγή του Ζαράνη, το σπήλαιο Δρακουλάκι, τον Καλό Πόρο, να θαυμάσει τον ερειπωμένο Κουλέ κι από εκεί την απέραντη θέα, να δει τις τοιχογραφημένες παλιές εκκλησίες του χωριού, να ανέβει ως την ψηλότερη κορφή των Λευκών Ορέων, να κατέβει ως την Αγία Ρουμέλη…


Παμπάλαια δέντρα σε όλη τη διαδρομή προς τον Κακό Πόρο, κάποια απ αυτά ήδη παραδομένα στη φθορά του χρόνου
Και βέβαια για διαμονή στην περιοχή ανεπιφύλακτα προτείνουμε τον παραδοσιακό ξενώνα Αλώνια

Ο Αντώνης Γεωργιαδάκης με τη σύζυγο του έχουν φτιάξει αυτό το χώρο με απόλυτο σεβασμό και αγάπη προς το φυσικό περιβάλλον που τον περιβάλλει ενώ διακρίνονται για την ανόθευτη κρητική φιλοξενία τους.




Στην είσοδο του Ξενώνα Αλώνια
Ο Αντώνης, γνωρίζοντας όσο κανείς άλλος την περιοχή, μπορεί να σας προτείνει διαδρομές ακόμα και να σας βοηθήσει να οδηγηθείτε με ασφάλεια σ’ αυτές.


Μια παλιά δεξαμενή συγκέντρωση νερού, θα τη βρείτε πάνω στο μονοπάτι
Όσο για τη διαμονή στον ξενώνα, πέρα από τις πεντανόστιμες ντόπιες γεύσεις που σας προσφέρει είναι η καλύτερη ευκαιρία για να αδειάσει το μυαλό σας και να φορτίσετε τις μπαταρίες σας.


Από δω ξεκινά η πορεία προς τον Κακό Πόρο, λίγα μέτρα μακριά από τον ξενώνα Αλώνια
Η απόλυτη γαλήνη γεμίζει αυτόν τον τόπο όπου το μόνο που μπορείτε ν' ακούσετε το καλοκαίρι είναι το τραγούδι των τζιτζικιών και το χειμώνα το θρόισμα των δέντρων. 

Το βράδυ ωστόσο θα σας νανουρίσει ο ρυθμικός ήχος από τα λέρια των κοπαδιών, που ακούγονται από μακριά, ενώ τα κοκόρια το πρωί θα γίνουν το ξυπνητήρι σας.




 (ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ αυστηρά η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος σε οποιοδήποτε ιστότοπο, χωρίς προηγούμενη άδεια της κατόχου του Ελένης Βασιλάκη, Νόμος 4481/2017 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα)

Η διαδρομή μέσα από το δάσος είναι μαγευτική






Σελίδες