Το όμορφο ξωκλήσι του Αγίου Παντελεήμονα στο Καστρί Μυλοποτάμου - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Παρασκευή 27 Ιουλίου 2018

Το όμορφο ξωκλήσι του Αγίου Παντελεήμονα στο Καστρί Μυλοποτάμου




 
Σ’ ένα ύψωμα ανάμεσα στα χωριά Καστρί, Άγιος Μάμας και Δαμαβόλου, στο Μυλοπόταμο, βρίσκεται το ξωκλήσι του Αγίου Παντελεήμονα, το οποίο ωστόσο ανήκει στον πρώτο οικισμό.

Πρόκειται για ένα ναό παλιό, ίσως του 1400-1500 μ. Χ, πάνω στον οποίο έχουν γίνει, μεταγενέστερα, οικοδομικές εργασίες με αποτέλεσμα την παλαιότητα του να μαρτυρά μόνο το γοτθικό τρίλοβο πάνω στην είσοδο του.


Το εκκλησάκι βρίσκεται σε αρκετή  απόσταση από κατοικημένες περιοχές, σ' ένα σημείο ιδιαίτερα όμορφο, με αιωνόβια ελαιόδεντρα και λαξευμένους βράχους, που μαρτυρούν παλαιότερη χρήση της περιοχής, χωρίς όμως να είναι ξεκάθαρο ποια ήταν αυτή.


Ο ιερέας Γιάννης Αντωνακάκης, στην ενορία του οποίου βρίσκεται το ξωκλήσι (Ενορία Μεταμορφώσεως Δαμαβόλου), μας είπε πως σ' αυτό τον τόπο υπήρχαν κατά το παρελθόν νεκροταφεία γι' αυτό και αν κοιτάξει κανείς προσεκτικά θα βρει πάνω στο έδαφος, διάσπαρτα, δεκάδες κομμάτια από πήλινα αγγεία.

 Δε γνωρίζουν ωστόσο αν η ιστορία του ξεκινά από την αρχαιότητα και συνεχίζεται την εποχή που ανεγέρθηκε στο σημείο το ξωκλήσι.


Μάλιστα κάποια στιγμή βρήκαν εκεί κοντά τα οστά ενός ανθρώπου που, εικάζεται πως, ίσως ήταν ένας Τούρκος κάτοικος της περιοχής τον οποίο σκότωσαν επειδή παρενοχλούσε τις μοναχές στο κοντινό, μοναστήρι της Αγίας Ειρήνης και τον έθαψαν για να μην τον βρουν οι δικοί του.

Τα οστά του είναι τοποθετημένα σήμερα στην οστεοθήκη που έφτιαξαν στην είσοδο του ναού.

Ελένη Βασιλάκη


 (ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ αυστηρά η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος σε οποιοδήποτε ιστότοπο, χωρίς προηγούμενη άδεια της κατόχου του Ελένης Βασιλάκη, Νόμος 4481/2017 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα)







Ο ναός βρίσκεται μέσα σε ιδιωτική έκταση όπου ντόπιος κτηνοτρόφος σταλίζει το κοπάδι του 






Σελίδες