Γυναικείες μυστηριακές τελετές και οικιακές λατρευτικές πρακτικές στη νυχτερινή εκδήλωση του Μουσείου Ηρακλείου - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τετάρτη 25 Ιουλίου 2018

Γυναικείες μυστηριακές τελετές και οικιακές λατρευτικές πρακτικές στη νυχτερινή εκδήλωση του Μουσείου Ηρακλείου



Με όμορφες εκδηλώσεις συμμετέχει φέτος το Αρχαιολογικό Μουσείο του Ηρακλείου στην σειρά εκδηλώσεων που οργανώνει το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού με θεματική τη «νύχτα».

Πέρυσι πρώτη φορά έγιναν τέτοιου είδους εκδηλώσεις και σημείωσαν μεγάλη επιτυχία οπότε και αυτό το καλοκαίρι η δράση «Εν νυκτί» θα αναδείξει την ανθρώπινη δραστηριότητα διαχρονικά μέσα από μια εναλλακτική προσέγγιση των χώρων πολιτισμού.

Έτσι ειδικότερα την Παρασκευή 3 Αυγούστου 2018 το  Αρχαιολογικό Μουσείο του Ηρακλείου προγραµµατίζει τις παρακάτω εκδηλώσεις:

Θεµατικές ξεναγήσεις σε δύο µέρη, από τις 19.00 έως τις 20.00:

 α) Παρουσίαση, για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό, αντικειµένων από τις Αποθήκες του Μουσείου, που συνδέονται µε οικιακά ιερά και οικιακές λατρευτικές πρακτικές. 

Συγκεκριµένα πρόκειται για λίθινους βωµούς µικρού µεγέθους, που χρονολογούνται από τον 1ο αι. π.Χ έως τον 1ο αι. µ.Χ., από την Κνωσό, την Λύττο και τους Αρκάδες.

 β) Συζήτηση για τις νυχτερινές µυστηριακές τελετές που πραγµατοποιούνταν αποκλειστικά από γυναίκες στο Ιερό της Δήµητρας, στη Γόρτυνα,µέσα από επιλεγµένα εκθέµατα, όπως ειδώλια και πολύφωτους λύχνους.

Επίσης θα υπάρξει και πάλι φέτος βιωµατική εµπειρία χρήσης αντιγράφων πολύφωτων λύχνων, στον αύλειο χώρο του Μουσείου, από τις 20.00 ως τις 21.00.

 Οι πολύφωτοι λύχνοι, πλασµένοι από συντηρητή κεραµίστα του Μουσείου, θα λειτουργήσουν σε πραγµατικές συνθήκες µε προσοµοίωση υλικών και πρακτικών.

 Στόχος είναι, µέσα από την αίσθηση του ζεστού πηλού, τις καύσιµες ύλες, τις οσµές του λαδιού και των φιτιλιών, τις σκιές και το φως, να προσεγγίσουν οι συµµετέχοντες αισθητηριακά όσα συνθέτουν µια νυχτερινή εµπειρία υπό το φως των πολύφωτων λύχνων.

Ακόμα η βραδιά θα έχει περιήγηση των επισκεπτών µαζί µε µέλη της Αστρονοµικής Οµάδας του Πανεπιστηµίου Κρήτης στον νυχτερινό έναστρο ουρανό, µε δύο τηλεσκόπια που θα τοποθετηθούν στον κήπο του Μουσείου, από τις 21.00 ως τις 24.00.

Τηλέφωνο επικοινωνίας για το κοινό: 2810279000, 2810279062.

Σελίδες