Ο τοιχογραφημένος ναός της Αγίας Παρασκευής στο Αργουλιό Μυλοποτάμου - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Πέμπτη 26 Ιουλίου 2018

Ο τοιχογραφημένος ναός της Αγίας Παρασκευής στο Αργουλιό Μυλοποτάμου




Το Αργουλιό είναι ένα όμορφο μικρό χωριό του Μυλοποτάμου, μόλις 9 χιλιόμετρα από το Πέραμα.

Αναφορές για την ύπαρξη του έχουμε από την Ενετοκρατία οπότε γνωρίζουμε πως εκεί είχε την κατοικία του Ενετός άρχοντας. 

Η περιοχή αυτή είχε επιλεγεί από τους Ενετούς και για τη δημιουργία ενός ελαιοτριβείου, το οποίο έλεγαν Αργουλίδι, και φαίνεται πως απ' αυτό πήρε το όνομα του και το χωριό.
  

Στον οικισμό αυτό σήμερα ξεχωρίζει ο τοιχογραφημένος ναός της Αγίας Παρασκευής, που χρονολογείται από τον 13ο ή 14ο αιώνα.

Η διαδρομή ως αυτόν είναι πανέμορφη γεμάτη μνημειακά ελαιόδεντρα που μαγνητίζουν, με τους τεράστιους κορμούς τους που μοιάζουν με γλυπτά, το βλέμμα.

Λίγο πριν το μικρό ναό μια πηγή, στην κορυφή της οποίας έχει ενσωματωθεί αρχιτεκτονικό μέλος του παλιού ναού, χτισμένη το 1950, έχει γίνει σήμερα ποτίστρα για τα ζώα που βόσκουν ελεύθερα στο σημείο.

Το εσωτερικό του μονόχωρου ναού εντυπωσιάζει με τις ωραίες τοιχογραφίες του, πολλές εκ των οποίων είναι κατεστραμμένες από την υγρασία και τη φθορά του χρόνου. Όσες όμως διασώζονται έχουν εκπληκτικά έντονα-ζωντανά χρώματα και μορφές.

Στο ιερό, ως είθισται, βλέπουμε τους συλλειτουργούντες ιεράρχες ενώ σε άλλα σημεία παραστάσεις από τα Εισόδια της Θεοτόκου, την Ανάληψη, την Πεντηκοστή, την προσωποποίηση του Κόσμου, τον Επιτάφιο Θρήνο, την Ανάσταση, τον Άγιο Γεώργιο, τον Άγιο Δημήτριο και απέναντι τους την Αγία Παρασκευή.

Φαίνεται πως ο ναός έχει υποστεί μια βασική, κακή θα λέγαμε,  συντήρηση, και με καθυστέρηση, γι αυτό και απώλεσε αρκετές από τις τοιχογραφημένες παραστάσεις του 

 (ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ αυστηρά η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος σε οποιοδήποτε ιστότοπο, χωρίς προηγούμενη άδεια της κατόχου του Ελένης Βασιλάκη, Νόμος 4481/2017 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα)





















Σελίδες