Το τεχνικό φαράγγι της Ξεπυτήρας ή Συκιάς στο Ροδάκινο - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τρίτη 24 Ιουλίου 2018

Το τεχνικό φαράγγι της Ξεπυτήρας ή Συκιάς στο Ροδάκινο





Το φαράγγι της Ξεπυτήρας  ή Συκιάς είναι ένα όμορφο, σχετικά μικρό, τεχνικό, φαράγγι που σχεδόν ενώνεται με το φαράγγι του Ροδάκινου και καταλήγει στη γέφυρα της περιοχής, αν και στην πραγματικότητα η απόληξη του βρίσκεται στη θάλασσα.


Όπως μαρτυρά και το όνομα του το εν λόγω φαράγγι είναι γεμάτο συκιές, ξερό το μεγαλύτερο διάστημα του χρόνου, με εμφανή όμως τα σημάδια που έχει αφήσει το νερό στο πέρασμα του, τις καλές εποχές, τότε που το χειμώνα έβρεχε αρκετά και το σημείο πλημμύριζε.


Το φαράγγι της Συκιάς είναι αρκετά στενό, στα περισσότερα τμήματα του, με τα τοιχώματα του, από συμπαγή ασβεστόλιθο, να υψώνονται κατακόρυφα δημιουργώντας ένα επιβλητικό και όμορφο σκηνικό.


Δεν μπορεί κανείς να το διασχίσει χωρίς τη χρήση σχοινιού και γνώσεων σχετικών με την τεχνική του ραπέλ καθώς σε τουλάχιστον 13 σημεία του, που είναι ασφαλισμένα ήδη, απαιτείται κάθοδος με σχοινί, με το μεγαλύτερο να προσεγγίζει τα 10-12 μέτρα περίπου.




Για να φτάσει ο επισκέπτης ως εκεί χρειάζεται να περπατήσει περίπου 40 λεπτά ανηφορικό τσιμεντοστρωμένο δρόμο, που ξεκινά δεξιά, λίγα μέτρα πριν τη γέφυρα της Κρητικής Πολιτείας, και φθάνει ως την είσοδο του φαραγγιού. 

Η κατάληξη του, δηλαδή το σημείο απ΄όπου δεν έχει ενδιαφέρον -και είναι δύσκολο-να κινηθεί κανείς παρακάτω, λόγω βλάστησης και δυστυχώς, σκουπιδιών, είναι λίγα μέτρα μετά την παλιά γέφυρα.

 (ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ αυστηρά η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος σε οποιοδήποτε ιστότοπο, χωρίς προηγούμενη άδεια της κατόχου του Ελένης Βασιλάκη, Νόμος 4481/2017 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα)

Από έναν αγροτικό-κτηνοτροφικό δρόμο σε αυτό το σημείο ξεκινά η ανηφόρα που οδηγεί στο φαράγγι

Μετά το χαρακτηριστικό αυτό βράχο αρχίζει η κατάβαση, μερικών δεκάδων μέτρων προς το φαράγγι

Η είσοδος του φαραγγιού είναι πλατιά 

Οι συκιές υπάρχουν παντού μέσα στο φαράγγι, από τα τοιχώματα του μέχρι τα πιο απίθανα σημεία του







Κάπου εδώ τελειώνει το όμορφο κομμάτι του φαραγγιού 





Ψηλά και επιβλητικά τα ασβεστολιθικά τοιχώματα 




Η γέφυρα της Κρητικής Πολιτείας λίγα μέτρα μακριά από την καινούργια



Σελίδες