Το χθες και το σήμερα του φράγματος των Μπραμιανών-Άδειασε και αυτό - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τρίτη 17 Απριλίου 2018

Το χθες και το σήμερα του φράγματος των Μπραμιανών-Άδειασε και αυτό



Τα "φωτογραφικά χαστούκια" που μας δείχνουν την κατάσταση που επικρατεί σε φράγματα και λιμνοδεξαμένες της Κρήτης φέτος, λόγω ανομβρίας, συνεχίζονται.

Ενώ το φράγμα Αποσελέμη μέρα με τη μέρα στεγνώνει με τους φορείς του Ηρακλείου να αναζητούν απελπισμένα λύση επιβάλλοντας σκληρά μέτρα για να περιορίσουν την κατανάλωση νερού, το φράγμα των Μπραμιανών κάνει τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής να τραβούν ήδη τα μαλλιά τους από απελπισία.

Οι φωτογραφίες από το ίδιο σημείο λήψης, του 2015 και του σήμερα που μας έστειλε ο Μάνος Καλύβας, μιλούν από μόνες τους.

Να θυμίσουμε πως το φράγμα των Μπραμιανών κατασκευάστηκε το 1986 για να δίνει το νερό του στις καλλιέργειες της Ιεράπετρας, με την προοπτική να γεμίζει με τουλάχιστον 15 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού.

Δυστυχώς γρήγορα οι καιρικές συνθήκες διέψευσαν κι εκεί τους κατασκευαστές του αφού οι βροχοπτώσεις ήταν ελάχιστες για να γεμίσουν το φράγμα. 

Το χειρότερο όμως είναι πως πλέον το φράγμα Μπραμιανών όχι μόνο δε γεμίζει αλλά αδειάζει και στεγνώνει σε σημείο που είναι πια φανερό πως δεν θα μπορέσει το καλοκαίρι να καλύψει τις καλλιεργητικές ανάγκες της ευρύτερης περιοχής, την ώρα που εναλλακτική λύση δεν υπάρχει. 

Σελίδες