Το σχεδόν άδειο φράγμα Αποσελέμη-Αποκαρδιωτικές φωτογραφίες και video - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τρίτη 27 Μαρτίου 2018

Το σχεδόν άδειο φράγμα Αποσελέμη-Αποκαρδιωτικές φωτογραφίες και video



Όχι αυτό που βλέπετε στη φωτογραφία του e-storieskritis.gr δεν είναι εικόνα από χώρα της Αφρικής αλλά το φράγμα Αποσελέμη, όπως είναι σήμερα στο άδειο τμήμα του.

Εικόνες σαν αυτές που δημοσιεύουμε σήμερα δεν αφήνουν περιθώρια αμφιβολίας για το ότι τον εφιάλτη της λειψυδρίας τον κοιτάζει πλέον κατάματα το Ηράκλειο και η Κρήτη συνολικά, μια και φέτος οι βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις ήταν περιορισμένες και μη ικανές να γεμίσουν τον υδροφόρο ορίζοντα και τα επιφανειακά έργα συγκέντρωσης νερού, όπως τα φράγματα και τις λιμνοδεξαμενές.

Το φράγμα του Αποσελέμη, στο οποίο ήλπιζε το Ηράκλειο για να καλύπτει τις ανάγκες του σε νερό, όχι μόνο δε γέμισε φέτος αλλά παρουσιάζει μια εικόνα άκρως αποκαρδιωτική.

Κι αν οι φωτογραφίες του από ψηλά και από κάποια απόσταση δείχνουν πως η στάθμη του βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα οι φωτογραφίες του από πολύ κοντά, και μέσα στους χώρους του, δείχνουν σε όλη του την έκταση το μέγεθος του σοβαρού προβλήματος που θα μας προκαλέσει φέτος η αδυναμία συγκέντρωσης ικανών ποσοτήτων νερού εντός του φράγματος.

Στην τελευταία εκδρομή του Πεζοπορικού Ομίλου Ηρακλείου στην περιοχή δόθηκε η δυνατότητα να περπατήσουμε και να διαπιστώσουμε ιδίοις όμμασι τι ακριβώς συμβαίνει στο φράγμα.

Το μεγαλύτερο τμήμα του είναι άδειο, ενώ κι εκεί που υπάρχει συγκέντρωση νερού είναι εμφανής η πολύ χαμηλή στάθμη, σε σημείο ανάδειξης μικρών νησίδων!

Το τμήμα του φράγματος, που κατασκευάστηκε για περίπτωση υπερχείλισης, είναι, εννοείται, εντελώς στεγνό ενώ το Σφεντίλι βρίσκεται στο σύνολο του (πλην 2-3 κτισμάτων) εκτός νερού.

Αίσθηση εξάλλου προκαλεί η εκτεταμένη κατολίσθηση σε σημείο όπου είναι εμφανής η κακοτεχνία τοποθέτησης τσιμέντου.

 Πρόκειται για την πλαγιά πάνω από το δρόμο, που διέρχεται περιμετρικά του φράγματος, όπου είχε μπει τσιμέντο σε λεπτό στρώμα και χωρίς πολύ πολύ σκέψη κι άλλες συμπληρωματικές εργασίες. 

Έτσι με τις βροχές η πλαγιά υποχώρησε, το τσιμεντένιο κάλυμμα της διαλύθηκε και το χώμα κατέκλυσε το δρόμο που κανονικά, για λόγους ασφαλείας, πρέπει να παραμένει ανοικτός.

Κακοί υπολογισμοί ως προς την παροχέτευση νερού; κακοτεχνίες; υπέρμετρο κόστος; όλα αυτά και πολλά άλλα συνθέτουν το "βιογραφικό' αυτού του φράγματος που θέλουμε να ελπίζουμε πως φτιάχτηκε για να λειτουργήσει και να λειτουργήσει σωστά.

Θέλουμε πολύ να πιστέψουμε πως φέτος η συγκυρία είναι κακή και γι αυτό το φράγμα είναι σχεδόν άδειο, διαφορετικά κάποιοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους γι αυτό το έργο.

Ελένη Βασιλάκη

Εδώ συγκεντρώνεται το νερό σε περίπτωση υπερχείλισης του φράγματος 

Το φράγμα από ψηλά

Το Σφεντίλι ως άλλη Αφροδίτη έχει αναδυθεί 

Αν δούμε πως το φράγμα δεν γεμίζει μπορούμε να αρχίσουμε να πουλάμε τις νησίδες που σχηματίζονται στο εσωτερικό του. Γιατί να ψάχνουν οι πλούσιοι Έλληνες νησιά σε εξωτικούς προορισμούς;

Αυτό το μικρό ρυάκι οδηγεί σήμερα το λιγοστό νερό του στο φράγμα 


Η χαμηλή στάθμη του νερού είναι φανερή παντού 

Το έδαφος εκεί όπου τα προηγούμενα χρόνια καλύπτονταν από νερό

Οι 3 κατασκευές που βλέπεται σε συνθήκες κανονικής λειτουργίας του φράγματος βρίσκονται κάτω από το νερό 

Περπατώντας όχι σε έρημο αλλά σε σημεία που άλλοτε καλύπτονταν από το νερό του φράγματος 


Εδώ οδηγείται το νερό σε περίπτωση υπερχείλισης του φράγματος 
\

Η πλαγιά  που είχαν καλύψει πρόχειρα με τσιμέντο κατέρρευσε κλείνοντας το δρόμο

Αν αυτό δεν είναι κακοτεχνία τότε τι είναι;


Σελίδες