Υποχρεωτικά πρέπει να εγγραφούν από το Μάρτιο οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ σε οικογενειακούς γιατρούς - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Πέμπτη, 18 Ιανουαρίου 2018

Υποχρεωτικά πρέπει να εγγραφούν από το Μάρτιο οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ σε οικογενειακούς γιατρούςΥποχρεωτική θα είναι από την 1η Μαρτίου η εγγραφή των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ σε έναν από τους 2.800 οικογενειακούς γιατρούς του Οργανισμού, οι θέσεις των οποίων προκηρύχθηκαν χθες.

Η παρέμβαση αφορά όσους δεν έχουν κοντά στον τόπο διαμονής τους Τοπική Ομάδα Υγείας (ΤΟΜΥ), δηλαδή περίπου 6 εκατομμύρια πολίτες. Οι υπόλοιποι θα πρέπει να εγγραφούν σε οικογενειακό γιατρό της ΤΟΜΥ. Στο Ηράκλειο να θυμίσουμε λειτουργούν ήδη δύο ΤΟΜΥ, στην οδό Σπιναλόγκας και στην Αλικαρνασσό.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του ΕΟΠΥΥ, ο νέος θεσμός θα λειτουργήσει στις αρχές Μαρτίου, βασιζόμενους σε παθολόγους, γενικούς γιατρούς και παιδιάτρους.

Οι γιατροί θα έχουν πληθυσμό αναφοράς: 2.250 πολίτες οι παθολόγοι και γενικοί γιατροί και 1.500 άτομα οι παιδίατροι και πάγια αντιμισθία 1.600 ευρώ τον μήνα.

Οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ οικογενειακοί γιατροί θα παρέχουν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας (εξωνοσοκομειακής) φροντίδας στα ιατρεία τους και κατ’ οίκον, με άμεση διασύνδεση με τις υπηρεσίες του τοπικού δικτύου ΤΟΜΥ.

Ποιες είναι οι διαφορές του νέου θεσμού με τον ισχύοντα; Οι αλλαγές αφορούν πολίτες και γιατρούς και έχουν ως εξής:

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας επιλογής των οικογενειακών γιατρών (πιθανότατα στα μέσα Φεβρουαρίου) και την ανάρτησή τους στην ιστοσελίδα του ΕΟΠΥΥ, θα πρέπει να επιλέξουν έναν ως οικογενειακό γιατρό.

Κάθε άτομο έχει το δικαίωμα εγγραφής μόνο σε έναν οικογενειακό γιατρό, ο οποίος θα έχει το ιστορικό του και θα αποτελεί το πρώτο σημείο επαφής του με την πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας.

Οι ανασφάλιστοι έχουν τη δυνατότητα να εγγράφονται σε συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ οικογενειακό γιατρό, εφόσον δεν μπορούν να καλυφθούν από οικογενειακό ιατρό των δημόσιων μονάδων.

Μετεγγραφή σε οικογενειακό γιατρό άλλης ΤΟΜΥ ή δημόσιας μονάδας πρωτοβάθμιας φροντίδας επιτρέπεται μία φορά ανά έτος και μετεγγραφή σε οικογενειακό γιατρό ΤΟΜΥ ή άλλης δημόσιας μονάδας άλλης περιοχής δύο φορές ανά έτος.

Μέχρι σήμερα, λειτουργούν 5.000 συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ γιατροί σε ολόκληρη τη χώρα.

Ο αριθμός αυτός θα φτάσει τους 7.000: οι 2.800 έως 3.000 θα είναι οικογενειακοί γιατροί και οι 4.000 ειδικοί.

Από κάθε γιατρό, ο ΕΟΠΥΥ ζητεί προαγορά επισκέψεων. Αυτό σημαίνει πως κάθε συμβεβλημένος θα διαθέτει σε ασφαλισμένους του Οργανισμού τέσσερα πεντάωρα την εβδομάδα, με 15λεπτες επισκέψεις.

Μέχρι να καθοριστεί ο πληθυσμός αναφοράς, το σύνολο των γιατρών θα λαμβάνουν την ίδια πάγια αντιμισθία (1.600 ευρώ).

Στις περιπτώσεις γιατρών που δεν ανανεώνουν τη σύμβασή τους με τον ΕΟΠΥΥ, ο πληθυσμός ευθύνης τους μετεγγράφεται στους οικογενειακούς ιατρούς των ΤΟΜΥ.

Πηγή: iatronet

Σελίδες