Ο Άγιος Ιωάννης των Ανωγείων με τις σπάνιες τοιχογραφίες του 14ου αιώνα - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2018

Ο Άγιος Ιωάννης των Ανωγείων με τις σπάνιες τοιχογραφίες του 14ου αιώνα


Η Σταύρωση με τη συλλογή του αίματος του Χριστού από μια μορφή που αντιπροσωπεύει την Εκκλησία 
 


 Δεσπόζει στην καρδιά των Ανωγείων αλλά και στην καρδιά των ίδιων των Ανωγειανών.

Ο δίκλιτος, καμαροσκέπαστος, ναός, του Αγίου Ιωάννη είναι το καμάρι της περιοχής και όχι άδικα καθώς το νότιο κλίτος του φέρει μοναδικό τοιχογραφικό διάκοσμο του 14ου αιώνα. Το νότιο κλίτος του ναού είναι αφιερωμένο στον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο ενώ το βόρειο στα Εισόδια της Θεοτόκου.

Οι τοιχογραφίες του, που μπορεί μεν να έχουν υποστεί φθορές στο πέρασμα του χρόνου αλλά παρολαυτά διατηρούν τη μοναδικότητα τους λόγω της έμπνευσής του δημιουργού ή των δημιουργών τους.



Γενικότερα οι σκηνές που βλέπουμε στις τοιχογραφίες του Ναού προέρχονται από το Χριστολογικό κύκλο, ενώ έχουμε δύο του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου και Αγίων , μεταξύ των τοιχογραφιών ξεχωρίζει η εντυπωσιακή και σπάνια της Παναγιάς Γλυκοφιλούσας, γνωστή και ως Παραμυθιά. 


Μοναδική στο είδος της κι εκείνη της σταύρωσης όπου διακρίνεται μορφή, που παραπέμπει στην ίδια την Ορθόδοξη Εκκλησία, να συλλέγει σε δοχείο το αίμα του Χριστού που τρέχει από την πληγή που άνοιξε η λόγχη. 


Ακόμα βλέπουμε σε τμήμα τοιχογραφίας να ξεχωρίζει ο Άγιος Κοσμάς ο Ποιητής, ένας από τους σπουδαιότερους ποιητές της εκκλησίας μας.

 Αίσθηση προκαλεί και η σκηνή της Βάπτισης όπου ο Χριστός έχει φιλοτεχνηθεί εντελώς γυμνός.

Βάπτιση, στο κέντρο γυμνός ο Ιησούς

Ιδιαίτερο είναι και το παλαιό ξύλινο τέμπλο του Ναού.






Σελίδες