Ηράκλειο 1961: Μια πόλη με διαφορετική αύρα και χαρακτήρα - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2018

Ηράκλειο 1961: Μια πόλη με διαφορετική αύρα και χαρακτήρα




Πόσο μπορεί να αλλάξει μια πόλη μέσα σε 56 χρόνια; Αν μιλάμε για το Ηράκλειο...πολύ πάρα πολύ. Αν δεν υπήρχαν τα μνημεία-σύμβολα της ιστορίας και του παρελθόντος του, ίσως και να μην μπορούσαμε να το αναγνωρίσουμε.


Βλέποντας, στο Youtube, το slide show από το Ηράκλειο του 1961, δυσκολευόμαστε να πιστέψουμε πως αυτή είναι η πόλη μας, αφού τα πάντα έχουν αλλάξει. Τα κτίσματα πολλαπλασιάστηκαν και χάθηκε η "άπλα" του παλιού καιρού, το πράσινο περιορίστηκε, οι δρόμοι φράκαραν με αυτοκίνητα και καφετέριες, γεμίσαμε τσιμέντο και μάρμαρο. 


Θα μου πείτε σήμερα δεν θα μπορούσαμε να δούμε, όπως τότε, τρίκυκλο να περνά από την πλατεία Ελευθερίας, ούτε κάρα με άλογα στο κέντρο, δεν είναι όμως αυτά που αναπολεί κανείς.


Μοιάζει να χάθηκε στην πορεία των χρόνων κάτι από το χαρακτήρα, την αύρα αυτής της πόλης. Λες και θέλει να μοιάσει κάπου αλλά δεν ξέρει πού, κάνει μετέωρα και αποτυχημένα βήματα στο σύγχρονο, ξεχνώντας το παρελθόν της, κι αυτό δεν είναι καλό για την ταυτότητα της.


Σελίδες