Η νέα εξόρμηση των Μυθοκρουσμένων του Εσπερινού Γυμνασίου στην αρχαία Λατώ και Ολούντα - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2017

Η νέα εξόρμηση των Μυθοκρουσμένων του Εσπερινού Γυμνασίου στην αρχαία Λατώ και Ολούντα



 Μια εξόρμηση γεμάτη γνώσεις και όμορφες εικόνες της Ανατολικής Κρήτης πραγματοποίησαν την Κυριακή οι "Μυθοκρουσμένοι", η Περιβαλλοντική Ομάδα δηλαδή του Εσπερινού Γυμνασίου Ηρακλείου.


Με επικεφαλής τον καθηγητή γεωλογίας, συγγραφέα και ερευνητή Στέλιο Μανωλιούδη και συνοδεία των εκπαιδευτικών Μανόλη Αφραθιανάκη,Ελένης Μπεζιρτζόγλου, Μαρίας Λιονάκη καθώς και της σχολκής συμβούλου Νίκης Δεληκανάκη οι μαθητές επισκέφθηκαν την αρχαία Λατώ, τα ερείπια της Ολούντας αλλά και τις εγκαταστάσεις της εταιρείας BioAroma.


Πρώτος σταθμός της τρίτης κατά σειρά εκπαιδευτικής εκδρομής για φέτος των Μυθοκρουσμένων ήταν η Λατώ, μια από τις σημαντικότερες πόλεις-κράτη των Δωριέων στην Κρήτη, αν και εικάζεται πως προϋπήρχε της «καθόδου των Δωριέων» στον τόπο μας.

Χτισμένη στο διάσελο δύο λόφων, κοντά στη σημερινή Κριτσά,  έδινε τη δυνατότητα στους κατοίκους της να ελέγχουν όλη τη γύρω περιοχή, φθάνοντας το μάτι μέχρι τον κόλπο του Μεραμπέλλου.


 Επιβλητική, καλοδιατηρημένη και πολύ διαφορετική, σε σχέση με τις υπόλοιπες αρχαίες πόλεις της Κρήτης, κέρδισε το θαυμασμό και το ενδιαφέρον των μαθητών οι οποίοι μάλιστα είχαν αναλάβει, σε σημεία της Λατούς, να παρουσιάσουν στην ομάδα τους ιστορικές λεπτομέρειες για την πόλη και τους κατοίκους της. 

Να πούμε πως από τη Λατώ καταγόταν ο ναύαρχος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Νέαρχος.

Ποσότητα λεβάντας έτοιμη για παραγωγή αιθέριου ελαίου

Επεξεργασμένα κουκούτσια σταφυλιού

Επόμενος σταθμός το BioAroma, μια σύγχρονη, καθετοποιημένη μονάδα με αντικείμενο τα βότανα και την παρασκευή διαφόρων σκευασμάτων, με πρώτες ύλες βότανα από δικές της  βιολογικές καλλιέργειες. 

Εκεί εκπαιδευτικοί και μαθητές έμαθαν και είδαν από κοντά πως δουλεύει το  αποστακτήριο της, για την παραγωγή-απόσταξη αιθέριων ελαίων, θαύμασαν τα αντικείμενα στον επισκέψιμο χώρο της, που λειτουργεί ως μικρό λαογραφικό μουσείο, ενώ γνώρισαν στο βοτανικό της κήπο, σειρά βοτάνων που χρησιμοποιεί καθώς και τις ιδιότητες τους.

Πριν την άφιξη τους εκεί οι μαθητές είχαν μάθει αρκετά πράγματα, μέσα από ένα πρωτότυπο κουίζ, για την περίφημη αλαδανιά και τον τρόπο που συλλέγεται στην Κρήτη δίνοντας το μοναδικό φαρμακευτικό αλάδανο, λάβδανο ή λάδανο, το οποίο αποτελεί ένα από τα δεκάδες συστατικά του Άγιου Μύρου. 

Στη θάλασσα διακρίνεται τμήμα του τείχους της Ολούντας

Η εκδρομή ολοκληρώθηκε με επίσκεψη στην Ολούντα, την αρχαία πόλη, δίπλα στη σημερινή Ελούντα. 

Πρόκειται για μια πόλη γνωστή από τα Μινωϊκά χρόνια, η οποία μάλιστα συγκαταλέγεται ανάμεσα στις εκατό σημαντικότερες πόλεις της αρχαίας Κρήτης. 

Τα ερείπια της χρειάζεται λίγη προσπάθεια για να τα διακρίνει κανείς στην περιοχή της Αλυκής, βυθισμένα μέσα στη θάλασσα. 

Είναι αξιοσημείωτο πως ο Όμηρος κάνει αναφορά στην Ολούντα στην Ιλιάδα του. Ήταν κατά την αρχαιότητα περιοχή γνωστή  εξ΄ αιτίας των ορυχείων ακονόπετρας, που διέθετε, δηλαδή του πετρώματος με το οποίο οι αρχαίοι Έλληνες ακόνιζαν λεπίδες, μαχαίρια και άλλα κοφτερά εργαλεία.Ακόμα η Ολούντα ήταν φημισμένη για την παραγωγή και το εμπόριο πορφύρας. 

Τέλος να επισημάνουμε πως αυτή η εκδρομή έγινε με τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, που διέθεσε λεωφορείο για τη μεταφορά μαθητών και εκπαιδευτικών στηρίζοντας σημαντικά τα τελευταία χρόνια, με κάθε τρόπο, την περιβαλλοντική ομάδα του Εσπερινού Γυμνασίου Ηρακλείου και την πλούσια δράση της.

Σελίδες