Το ορεινό χωριό του Κουρνά στον Αποκόρωνα Χανίων (φωτο) - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Δευτέρα 21 Ιουλίου 2025

Το ορεινό χωριό του Κουρνά στον Αποκόρωνα Χανίων (φωτο)

 


Όταν ακούμε την ονομασία Κουρνάς το μυαλό μας πάει στην εντυπωσιακή λίμνη με τις βάρκες-ποδήλατα, τις ταβέρνες και την έντονη τουριστική κίνηση.Ωστόσο σε απόσταση τεσσάρων χιλιομέτρων από την πασίγνωστη λίμνη βρίσκεται το χωριό που πήρε την ονομασία του από αυτήν.


Ο Κουρνάς είναι ένα ορεινό χωριό του Αποκορώνου το οποίο έχει παρελθόν από την περίοδο της Βενετοκρατίας αποτυπωμένο σε κτίσματα διάσπαρτα εντός του οικισμού.


Κτισμένο στους βορειοανατολικούς πρόποδες του βουνού Δαφνομαδάρα, σε ένα εύφορο λεκανοπέδιο, έχει ως πηγή ζωής το νερό καθώς ο Κουρνάς είναι πέρασμα δυο χειμάρρων του Καβρού, και του Δέλφινα.


Βέβαια κατά το παρελθόν το υγρό στοιχείο γεννούσε ελονοσία και το πρόβλημα ήταν τόσο μεγάλο που αναφέρονταν κι από τους περιηγητές που πέρασαν από εκεί.


Παρότι πέρα από τη λίμνη του Κουρνά και το χωριό που φέρει το ίδιο όνομα έχει αρχίσει να αναπτύσσεται τουριστικά, φιλοξενώντας ταβέρνες, ενοικιαζόμενα δωμάτια και καταστήματα για σουβενίρ, διατηρεί κάτι από τον παραδοσιακό χαρακτήρα των ορεινών χωριών της Κρήτης, με στενά δρομάκια, πετρόκτιστα παλιά σπίτια και βυζαντινούς ναούς.


Αναφέρεται στην επαρχία Αποκορώνου από το 1577 και μετέπειτα, πάντα με ακμαίο πληθυσμό άνω των 400 κατοίκων. Ωστόσο η αρχαιότερη μνεία στον οικισμό προκύπτει, σύμφωνα με το Στέργιο Σπανάκη, το 1356 σε πληρεξούσιο του Στέφανου Σαχλίκη, του γνωστού ποιητή, προς το Hemanueli Melissino, για να πουλήσει το πεζικό φέουδο που είχε στο χωριό Κουφός.


Να σημειώσουμε πάντως πως σύμφωνα με τον Στέφανο Βυζάντιο κατά την αρχαιότητα υπήρχε οικισμός με την ονομασία Κόριον κοντά στη λίμνη Κορησία. Μάλιστα ο Εμμ. Γενεράλις πιστεύει πως το όνομα Κουρνάς προέρχεται από το αραβικό kurna που σημαίνει λουτρό.


Σε κεντρικό σημείο του Κουρνά εντυπωσιάζει με την αρχιτεκτονική της η βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. Πρόκειται για κτίσμα του 12ου αιώνα, που αποτελεί το κέντρο της λατρευτικής ζωής του Κουρνά.


Ο Κουρνάς αποτέλεσε έδρα της επαναστατικής κυβέρνησης στην Κρητική Επανάσταση του 1866, ενώ το 1897 είχε ορισθεί έδρα της Γενικής συνέλευσης των Κρητών.


Βασικό αξιοθέατο της περιοχής παραμένει η λίμνη του Κουρνά που είναι η μοναδική φυσική λίμνη τέτοιου μεγέθους με γλυκό νερό στην Κρήτη.Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το σπήλαιο του χωριού, που βρίσκεται σε πανοραμική θέση στο δρόμο προς τον Κουρνά, στη θέση Κερατιδέ.















Σελίδες