Ο ναός του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου έξω από τη Μεγάλη Βρύση Γόρτυνας - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τετάρτη 8 Μαΐου 2024

Ο ναός του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου έξω από τη Μεγάλη Βρύση Γόρτυνας

 


Σε αγροτική περιοχή έξω από τη Μεγάλη Βρύση Γόρτυνας, στη θέση που οι ντόπιοι ονομάζουν Σταυρός, είναι κτισμένος ο ναός του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου.


Ανήκει στην Ενορία της Μεγάλης Βρύσης που τον τιμά κάθε χρόνο στις 8 Μαΐου.


Πολλά πράγματα για το παρελθόν του δε γνωρίζουμε ωστόσο το γεγονός της παρουσίας ερειπίων από κτίσματα που υπήρχαν πέριξ του ναού οδηγεί στο συμπέρασμα πως ίσως έχουμε να κάνουμε με το καθολικό ενός μικρού μοναστηριού και τα ερείπια των κελιών του.


Η αρχιτεκτονική του κτίσματος σε συνδυασμό με την παρουσία ενός περίτεχνου αρκοσολίου, στο βόρειο τοίχο του, αλλά και την απουσία τοιχογραφιών στο εσωτερικό του παραπέμπει σε κτίσμα της Βενετοκρατίας και ειδικότερα στην περίοδο λίγο πριν φύγουν οι Βενετοί από την Κρήτη.


Ο ναός είναι μονόχωρος καμαροσκεπής και αρκετά μεγάλος σε μέγεθος ενώ μπροστά από το Ιερό είναι ευδιάκριτη η ύπαρξη ενός τάφου όπου ίσως έχουν ταφεί μοναχοί ή και οι κτήτορες του ναού.


Το τέμπλο του είναι ξύλινο, λιτό και φέρει τρεις δεσποτικές εικόνες, του τιμώμενου Αγίου Ιωάννου, του Παντοκράτορα και της Βρεφοκρατούσας Θεοτόκου.


Η καμάρα του ναού στηρίζεται σε δυο σφενδόνια ενώ όμορφες λεπτομέρειες βλέπουμε στο θύρωμα με τα λαξευμένα πελέκια και στο αγιοθύριδο του Ιερού. Παρότι εκτός οικισμού είναι ένας ναός που δεν έχει κτιστεί πρόχειρα και φτωχικά γεγονός που ενισχύει την πιθανότητα να είχαμε εκεί ένα μικρό μοναστήρι που ερήμωσε κατά την Τουρκοκρατία.

    











Σελίδες