Καλμαλίνη: Το φάρμακο περασμένων δεκαετιών "δια πάσαν νόσον" - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Παρασκευή 10 Μαΐου 2024

Καλμαλίνη: Το φάρμακο περασμένων δεκαετιών "δια πάσαν νόσον"

 


Η καλμαλίνη ήταν το φάρμακο "δια πάσαν νόσον" πριν από κάμποσες δεκαετίες στην Ελλάδα.


Ξεκίνησε να παράγεται στη χώρα μας τη δεκαετία του 1960 και επειδή είχε πολλαπλές αναλγητικές ιδιότητες δεν έλειπε από κανένα σπίτι ενώ κάναμε εξαγωγή του και στο εξωτερικό.


Ακόμα και σήμερα σε σπίτια ηλικιωμένων μπορεί να βρει κανείς το χαρακτηριστικό μεταλλικό κουτί της καλμαλίνης που, όταν τέλειωνε το φάρμακο, έβρισκε χίλιες δυο άλλες χρήσεις.




Οι δυο δραστικές ουσίες που περιείχε η καλμαλίνη είχαν αντιπυρετική, αναλγητική και αντιφλεγμονώδη δράση και επειδή ήταν το δημοφιλέστερο φάρμακο τη χρησιμοποιούσαν για κάθε πόνο και κρύωμα, όπως κάνουμε σήμερα με τα πολλά και διαφορετικά παυσίπονα που κυκλοφορούν στην αγορά.


Τη χρησιμοποιούσαν δηλαδή την καλμαλίνη σε ημικρανίες, οδονταλγίες, νευραλγίες, ρευματισμούς, πόνους περιόδου καθώς επίσης και σε απλά κρυολογήματα, πυρετό και γρίπη.




Σήμερα τα μεταλλικά κουτιά της καλμαλίνης έχουν αποκτήσει συλλεκτική αξία και πωλούνται στο διαδίκτυο, ωστόσο καμιά φορά μπορεί να πετύχει κανείς κουτί καλμαλίνης και σε ερειπωμένα σπίτια, όπως αυτό των φωτογραφιών μας, που βρήκαμε παραπεταμένο σε ακατοίκητο κτίσμα σε χωριό του Ρεθύμνου. Όπως αναγράφεται πάνω στο κουτί η παραγωγή του γινόταν στην Αθήνα, στο Μοσχάτο και την Καλλιθέα, και κόστιζε 0,75 δραχμές.

Σελίδες