Μονή Επανωσήφη: Πέρασαν και φέτος κάτω από τον Επιτάφιο τα πρόβατα, τηρώντας την παράδοση - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Σάββατο 4 Μαΐου 2024

Μονή Επανωσήφη: Πέρασαν και φέτος κάτω από τον Επιτάφιο τα πρόβατα, τηρώντας την παράδοση

 

Πήραν και φέτος την ευλογία του Θεανθρώπου, λίγες ώρες πριν την Ανάσταση του, τα κοπάδια των προβάτων που το μαντρί τους βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από την Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Επανωσήφη.


Εκατοντάδες πιστών βρέθηκαν το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής στο όμορφο Μοναστήρι για να παρακολουθήσουν την Ακολουθία των Παθών, να συμμετάσχουν στην περιφορά του Επιταφίου, στη συνέχεια, και βέβαια να περάσουν και οι ίδιοι κάτω από αυτόν.


Η περιφορά στον Επανωσήφη γίνεται τόσο γύρω από το Καθολικό της Μονής και τα κελιά των μοναχών όσο και λίγες εκατοντάδες μέτρα πιο κάτω στο νεκροταφείο του Μοναστηριού και σε μια κοντινή μάντρα κτηνοτρόφου.


Εκεί οι άνθρωποι που φροντίζουν τα πρόβατα ανοίγουν την πόρτα της μάντρας, όπου σταλίζουν τα ζώα, μπροστά από  την οποία έχουν πάρει θέση οι άνδρες που κρατούν τον Επιτάφιο.


Με τους πιστούς να δημιουργούν ένα νοητό διάδρομο, δεξιά και αριστερά, τα ζώα αλαφιασμένα από την απροσδόκητη πολυπληθή επίσκεψη αρχίζουν να τρέχουν, να χοροποδηδούν, και να περνούν κάτω από τον Επιτάφιο.


Πρόκειται για μια παράδοση που μετρά πολλά χρόνια ζωής στην Κρήτη, τότε που ο άνθρωπος ήταν σε διαρκή συνδιαλλαγή και επαφή με τη φύση και τα ζώα, τα οποία δεν ξεχνούσε ούτε τις ημέρες των γιορτών και φρόντιζε να λαμβάνουν κι εκείνα την ευλογία της Εκκλησίας.











Σελίδες