Το πανέμορφο Φαράγγι του Γάφαρη πάνω από τη λίμνη του Ζαρού (φωτογραφίες) - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τετάρτη 15 Μαΐου 2024

Το πανέμορφο Φαράγγι του Γάφαρη πάνω από τη λίμνη του Ζαρού (φωτογραφίες)

 


Το φαράγγι του Γάφαρη ανοίγεται πάνω από τη λίμνη του Ζαρού και φθάνει ως το δάσος του Ρούβα.


Κάποιοι το αποκαλούν φαράγγι του Ρούβα ή του Αγίου Νικολάου από το ομώνυμο μοναστήρι που λειτουργεί λίγο πριν την έξοδο του, ωστόσο η σωστή ονομασία του είναι του Γάφαρη, κι έτσι ζητούν να το αποκαλούμε οι ντόπιοι.


Πρόκειται για ένα πανέμορφο φαράγγι που διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά των κρητικών φαραγγιών, δηλαδή σε σημεία του ψηλά και απότομα τοιχώματα, στενά περάσματα, ανηφορικά και κατηφορικά κομμάτια, αρκετό πράσινο και όταν οι εποχές και οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν μπόλικο νερό.


Το ρέμα που το διασχίζει κατεβάζει τα νερά από το Σκίνακα και το κοντινό δάσος και δημιουργεί σε σημεία του φαραγγιού μικρούς και μεγαλύτερους καταρράκτες που εντυπωσιάζουν.


Πλούσιο σε χλωρίδα και πανίδα το φαράγγι του Γάφαρη αποτελεί σίγουρα ένα παράδεισο μικρών αποδράσεων καθώς το μήκος του δεν ξεπερνά τα τέσσερα χιλιόμετρα.


Μπορεί να το διασχίσει κανείς είτε ξεκινώντας από τη λίμνη του Ζαρού είτε από το δάσος του Ρούβα και την εκκλησία του Αγίου Ιωάννη. Είναι πάντως ευκολότερη η κατάβαση του.




Μικρές ξύλινες γέφυρες έχουν κατασκευαστεί σε σημεία με δύσκολες προσβάσεις ενώ εκεί όπου το φαράγγι έχει μεγάλο βάθος και η πεζοπορία γίνεται στο πλάι έχουν τοποθετηθεί ξύλινες κουπαστές, δυστυχώς πλέον φθαρμένες και διαλυμένες σε αρκετά σημεία, οπότε χρειάζεται προσοχή.


















Σελίδες