Ο Ενοριακός Ναός των Παλαιών Ρουμάτων: Ένας από τους ελάχιστους με κλίτος αφιερωμένο στην Ανάσταση - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Πέμπτη 2 Μαΐου 2024

Ο Ενοριακός Ναός των Παλαιών Ρουμάτων: Ένας από τους ελάχιστους με κλίτος αφιερωμένο στην Ανάσταση

 


Δεσπόζει στο κέντρο του χωριού και εντυπωσιάζει με το μέγεθος του. Ο τρίκλιτος ενοριακός ναός των Παλαιών Ρουμάτων, για τον οποίο ο λόγος, βρίσκεται στην καρδιά του οικισμού και των ανθρώπων του.


Τιμά στο κεντρικό κλίτος του την Ανάσταση του Κυρίου (ένας από τους ελάχιστους ναούς που έχουμε στην Κρήτη και γιορτάζει την Ανάσταση) ενώ τα άλλα δυο κλίτη είναι αφιερωμένα στον Άγιο Ιωάννη το Θεολόγο και τον Άγιο Σπυρίδωνα. Οι πιστοί στα Παλαιά Ρούματα έχουν κάθε χρόνο το Πάσχα διπλό λόγο για να γιορτάζουν αφού η μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης συμπίπτει με την μεγάλη γιορτή της εκκλησίας τους.




Στο εσωτερικό του ναού τρείς μεγάλες καμάρες, που στηρίζονται σε εντυπωσιακές πέτρινες κολώνες, χωρίζουν τα κλίτη ενώ το λευκό τέμπλο με τις πολλές δεσποτικές εικόνες συμπληρώνει την προσεγμένη εικόνα του.


Το μέγεθος του κτίσματος δεν παραξενεύει καθώς τα Παλαιά Ρούματα αποτελούνται στην πραγματικότητα από πάνω από δέκα διαφορετικούς οικισμούς που κάποτε είχαν και πλήθος πιστών.


Όπως μας ανέφεραν κάτοικοι των Παλαιών Ρουμάτων, πρώτα κτίστηκε η εκκλησία και μετά φτιάχτηκε ο δρόμος που οδηγεί στην πλατεία, γεγονός που μαρτυρά και τις προτεραιότητες των ανθρώπων που ζούσαν σε αυτή την όμορφη και καταπράσινη περιοχή με το ανεπτυγμένο αίσθημα της ισότητας και της λαϊκής κυριαρχίας.


Δίπλα στο ναό ένα εξίσου εντυπωσιακό κωδωνοστάσιο-ρολόι. Στη θέση του υπήρχε από το 1911 ένα άλλο ψηλό πετρόκτιστο κωδωνοστάσιο το οποίο είχε κατασκευαστεί με δωρεές ανθρώπων που είχαν καταγωγή από τα Παλαιά Ρούματα και ζούσαν στην Αμερική. Αυτό ωστόσο κατεδαφίστηκε το 1968 για να δημιουργηθεί η μεγάλη πλατεία που βλέπουμε σήμερα.










Σελίδες