Ο ναός του Αγίου Γεωργίου στη Βισταγή Αμαρίου με τα δεκάδες διακοσμητικά πινάκια - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Σάββατο 9 Μαρτίου 2024

Ο ναός του Αγίου Γεωργίου στη Βισταγή Αμαρίου με τα δεκάδες διακοσμητικά πινάκια

 


Σε κεντρικό σημείο στη Βισταγή Αμαρίου συναντάμε το ναό του Αγίου Γεωργίου, κύριο χαρακτηριστικό του οποίου είναι τα πολυάριθμα ποινάκια που κοσμούν τόσο το νότιο εξωτερικό τοίχο του όσο και τον δυτικό, κάτω από το καμπαναριό.


Πρόκειται για ένα μονόχωρο και καμαροσκεπή ναό που χρονολογείται κάπου στις αρχές του 15ου αιώνα.


Εκείνοι που τον έκτισαν επέλεξαν να τον διακοσμήσουν εξωτερικά με εφυαλωμένα πινάκια, χωρίς διάκοσμο και χρώματα, που ανέρχονται σε τουλάχιστον 40 στο νότιο τοίχο και τρία στο δυτικό, κάτω από το καμπαναριό.


Με ωραία λιθανάγλυφα στόλισαν επίσης το παράθυρο και το θύρωμα του, αν και επάνω του αναγράφεται χρονολογία ανακαίνισης κι όχι κτίσης του ναού.


Στο εσωτερικό του Αγίου Γεωργίου ξεχωρίζει το λαμπερό ξυλόγλυπτο τέμπλο με τις επιχρυσωμένες λεπτομέρειες από την άμπελο και τους μεγάλους δράκοντες στη βάση των λυπηρών. Στις δεσποτικές εικόνες του βλέπουμε τον έφιππο Άγιο Γεώργιο, τον Παντοκράτορα και την βρεφοκρατούσα Θεοτόκο.


Οι τοίχοι του ναού φέρεται να ήταν κατάγραφοι με τοιχογραφίες που δυστυχώς αυτή τη στιγμή λόγω φθοράς και επικάλυψης με ασβέστη δεν διακρίνονται. Μόνο σ' ένα σημείο, έχουν αναδειχθεί τμήματα τοιχογραφίας όπου είναι ευδιάκριτα κομμάτια από τη μορφή του Αγίου Γεωργίου καβαλάρη πάνω σε λευκό άλογο, σε μεγάλο μέγεθος.


Το θετικό είναι ωστόσο πως προγραμματίζονται εργασίες συντήρησης εσωτερικά κι ίσως κάποια στιγμή, μελλοντικά, να έχουμε την τύχη να δούμε κι άλλες τοιχογραφίες.












Σελίδες