Το αρχαίο υπόγειο Λατομείο «Περιστερές» στην Ελεύθερνα Ρεθύμνου (ΦΩΤΟ) - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Δευτέρα 11 Μαρτίου 2024

Το αρχαίο υπόγειο Λατομείο «Περιστερές» στην Ελεύθερνα Ρεθύμνου (ΦΩΤΟ)

 


Εντυπωσιάζει με το μέγεθος του αλλά και με την εικόνα του το υπόγειο λατομείο από το οποίο αντλήθηκαν οι πέτρες για να κτιστούν κάποια από τα πολλά οικοδομήματα της Αρχαίας Ελεύθερνας.


Ο «Περιστερές», όπως ονομάζεται, είναι ένα υπόγειο λατομείο στον ευρύτερο αρχαιολογικό χώρο της Ελεύθερνας, στα βορειοδυτικά, σε υψόμετρο 370 μέτρων.




Μπορεί να φθάσει σε αυτό ο επισκέπτης είτε από την Ορθή Πέτρα, μετά την αρχαία γέφυρα, ή από την επαρχιακή οδό Ελεύθερνας-Αλφά ακολουθώντας το μονοπάτι προς τα ανατολικά.


Το λατομείο αλλά κι όλη η γύρω περιοχή χαρακτηρίζεται από την πλούσια παρουσία μαργαϊκού ασβεστόλιθου, τον οποίο χρησιμοποιούσαν ως βασικό δομικό υλικό όσοι έζησαν κι ανέπτυξαν στην Ελεύθερνα αυτόν το θαυμάσιο αρχαιολογικό χώρο που ανασκάφηκε και σήμερα έχουμε την τύχη εμείς να χαιρόμαστε κατά τις επισκέψεις μας.


Το Λατομείο του Περιστερέ ήταν ένα από τα σημεία απ' όπου αντλήθηκαν πέτρες για οικοδομήματα, αλλά όχι το μοναδικό στο χώρο της Ελεύθερνας. Πέτρες αφαιρέθηκαν και από την περιοχή, όπου μετέπειτα δημιούργησαν τις τεράστιες δεξαμενές νερού τους, ενώ λαξεύματα για άντληση πέτρας βλέπουμε και στο χώρο της Ακρόπολης της Ελεύθερνας, στο Πυργί.




Στο εσωτερικό του λατομείου του Περιστερέ διακρίνεται μια μεγάλη κολόνα που αφέθηκε κατά την εξόρυξη για να στηρίζει το χώρο, αν και φαίνεται πως δεν επαρκούσε γι αυτό και υπάρχουν καταπτώσεις της οροφής σε κάποια σημεία του λατομείου.


Ο προσεκτικός επισκέπτης μπορεί να δει ακόμα και σήμερα τις δέστρες στα άκρα των μετώπων του λατομείου όπου φέρεται να έδεναν αλυσίδες και με αυτές τους σκλάβους για να εργάζονται.


Στο λατομείο του Περιστερέ υπάρχουν τρεις υπόγειες εξορύξεις συνεχόμενες, η πρώτη 170 κυβικών μέτρων, η δεύτερη 420 και η τρίτη 50 κυβικών μέτρων. Υπολογίζεται πως συνολικά πάνω από 600 κυβικά μέτρα πέτρας έχουν εξορυχτεί από το χώρο αυτό.


Τα ίχνη των εργαλείων της εξόρυξης είναι εμφανή στην οροφή. Βλέπουμε τις φάλκες των εξορύξεων, δηλαδή τα χαράγματα που έκαναν και μοιάζουν με μικρά κανάλια. Εκεί, στη συνέχεια, με ειδικές σφήνες αποκολλούσαν την πέτρα.


Ο γεωλόγος Στέλιος Μανωλιούδης εκτιμά ως εποχή λειτουργίας του υπόγειου λατομείου τη Γεωμετρική περίοδο, δηλαδή γύρω στο 800 π.Χ.

 

(Πληροφορίες αντλήθηκαν από την έκδοση "Από τα αρχαία λατομεία στα μνημεία του πολιτισμού-μυθικοί ήρωες και αινίγματα της τεχνολογίας", του Στέλιου Μ. Μανωλιούδη) 


Δείτε επίσης:


Στις γιγαντιαίες υπόσκαφες δεξαμενές της Αρχαίας Ελεύθερνας-Χωρούσαν 5.500 κυβικά μέτρα νερού











Σελίδες